De Brusselse politie heeft dinsdagochtend een honderdtal pro-Palestijnse studenten uit een ULB-gebouw op de campus Solbosch gezet. Daarmee komt een einde aan de bezetting die er al ruim een maand plaatsvond. Volgens studenten ging de politie hardhandig te werk bij de uitzetting, de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene weerlegt die getuigenissen.
Politie zet pro-Palestijnse studenten uit ULB-campus
Nadat de pro-Palestijnse studentenbezettingen uit de Verenigde Staten overwaaiden naar Europa kreeg het protest tegen samenwerkingen tussen Israëlische instellingen en Belgische universiteiten ook in ons land vorm, met onder meer een bezetting op de ULB tot gevolg. Die kwam dinsdagochtend ten einde. Eerder moesten ook aan de UGent de bezetters al vertrekken, aan de VUB is de studentenactie nog aan de gang.
ULB gedoogde de bezetting oorspronkelijk maar volgens rector Annemie Schaus ligt de actie “niet langer in lijn met de idealen die eraan ten grondslag lagen.” Vorige week riep ze de studenten op om de bezetting voor bekeken te houden. Schaus verwees onder meer naar “vandalisme en bedreigingen” en een vechtpartij met deelnemers aan de studentenbezetting waarbij een Joodse student gewond raakte.
‘Verwondingen’
De actievoerders zijn niet ingegaan op de eis van Schaus. Dinsdag werd de bezetting daarom een halt toegeroepen door de ordediensten. “De politie is met veel geweld het gebouw binnengestormd,” zegt een student die aanwezig was bij de bezetting en er ook sliep.
“Sommigen hebben klappen gekregen, elektronische toestellen zijn kapotgemaakt en minstens vier studenten hebben duidelijke verwondingen opgelopen,” klinkt het.
De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene gaat daar niet mee akkoord. “De interventie is volgens ons vlot verlopen. Er is niets buitensporigs gebeurd,” zegt een woordvoerder.
Protest voortzetten
De studenten hebben het over een “eenzijdige uitzetting.” “Er is beslist om ons gewelddadig, zonder waarschuwing, uit het gebouw te zetten.” Een woordvoerder van de ULB benadrukt op haar beurt dat de universiteit geen andere uitweg zag dan een zaak aan te spannen bij de rechtbank van eerste aanleg om zo een uitzetting te forceren.
“We hebben meermaals herhaald dat de bezetting uit de hand liep en de vraag om het gebouw te vertrekken is duidelijk gesteld. Daar is geen gehoor aan gegeven, dus is er een legale uitzetting gekomen.”
Desondanks beloven de studenten hun protest voort te zetten. “We gaan vandaag samenkomen op de campus en we zullen op een nieuwe manier onze weerstand tegen de samenwerkingen tussen de ULB en Israëlische instellingen laten weerklinken.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , bezetting ulb , ULB , conflict Israël-Palestina