Een vijftigtal studenten, personeelsleden, doctorandi en professoren heeft woensdagmiddag om 12.00 uur betoogd aan de hoofdzetel van de Vlaamse Interuniversitaire Raad in de Ravensteingalerij in hartje Brussel. Met de betoging willen ze een boycot bekomen van de academische instellingen in Israël.
Pro-Palestijnse universiteitsmedewerkers en studenten betogen aan VLIR in Brussel
De betogers willen met de actie nogmaals onderstrepen dat de academische gemeenschap midden januari een open brief heeft gepubliceerd, ondertekend door 7.000 personeelsleden, doctorandi, assistenten, professoren en studenten van verschillende Belgische academische instellingen.
Ook bekende figuren met eredoctoraten aan de diverse instellingen ondertekenden de oproep tot academische actie tegen Israël, waaronder televisiemaker en oorlogsjournalist Rudi Vranckx, klimaatactiviste Greta Thunberg, UCL-eredoctor en muzikant Brian Eno en regisseur Ish Ait Hamou.
Medeplichtigheid
Woensdagmiddag verkleedden de personeelsleden en studenten zich als rechter, waarmee ze op symbolische wijze het stilzwijgen van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en Conseil des rectrices et recteurs (CRef) aanklagen. Ze wijzen op een vermeende "medeplichtigheid aan genocide en de schending van het internationaal recht".
Mingtje Wang, studente aan de UGent, is van oordeel dat de Belgische universiteiten "een morele verplichting hebben de samenwerking met Israëlische instellingen stop te zetten".
"We weten dat die instellingen meewerken aan de onderdrukking van het Palestijnse volk, door bijvoorbeeld wapens te ontwikkelen of beurzen aan Israëlische soldaten te geven. Ze schrijven mee de wetten en systemen die de apartheid tegen de Palestijnen in de praktijk brengen. Ze zijn niet gewoon medeplichtig, maar een pilaar van de jarenlange kolonisatie en nu ook de genocide."
Daarnaast menen de betogers dat "de Belgische universiteiten als openbare instellingen juridisch gebonden zijn aan de internationale verplichtingen van België", vervolgt Hanna De Boe van de KU Leuven. "De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de genocidezaak tegen Israël verplicht de Belgische staat om alles te doen om een genocide te voorkomen."
Eigen maatregelen
De verschillende universiteiten hebben op eigen houtje wel al maatregelen genomen om de academische samenwerkingen met Israëlische instellingen op te schorten, en dat na maandenlange druk door studentenbewegingen en bezettingen op de campussen in onder meer Gent, Leuven en Brussel.
"Aan de UGent heeft men een intentieverklaring uitgevaardigd om de banden met Israël te verbreken", vervolgt Wang. Volgens de studente is enkel een onderwijssamenwerking doorbroken aan de UGent, maar zijn alle samenwerkingsverbanden in kader van het Europese Horizon-onderzoeksprogramma, waar de meeste academische samenwerkingen met Israël in kaderen, nog in voege.
"Meer dan acht maanden na de intentieverklaring is men nog steeds aan het onderzoeken hoe de overige banden te doorbreken. Wij eisen transparantie en haast", aldus de UGent-studente.
De betoging aan de VLIR ging van start om 12.00 uur en heeft een uurtje geduurd. Nadien heeft de politie de spontane betoging opgebroken. De Vlaamse Interuniversitaire Raad heeft voorlopig niet gereageerd op de eisen van de studenten. Ook VLIR-voorzitter Jan Danckaert (VUB) is vooralsnog niet beschikbaar voor commentaar op de open brief en de betogende studenten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , manifestatie pro-palestijnse betogers