De rust in de gemeente Sint-Gillis is nog niet teruggekeerd nadat er dinsdagnamiddag al schoten werden gelost. Woensdag in de vroege ochtend is een persoon overleden door een kogel. Een sterfgeval in het drugsmilieu, zegt burgemeester Jean Spinette (PS). “Na de waarschuwing, de afrekening,” zo klinkt zijn analyse.
Dode na schietpartij woensdagochtend in Sint-Gillis, burgemeester zinspeelt op afrekening
Rond 6 uur is volgens burgemeester Spinette een dode gevallen bij een schietpartij in zijn gemeente. Voor hem is het duidelijk: de schoten die dinsdagnamiddag in de buurt van de Jacques Francksquare gelost werden, waren een waarschuwing in een territoriumoorlog tussen bendes. Mogelijk heeft die waarschuwing niet tot het gewenste effect geleid, aldus de burgemeester, want woensdagochtend liet wel iemand het leven bij een schietpartij.
“Ik heb aan mijn brigades gevraagd om de dealers weg te jagen,” zegt Spinette in La Première, het radioprogramma van de RTBF. De burgemeester van Sint-Gillis ontmoette dinsdagavond de bewoners om hun vragen te beantwoorden. “Zodra ik daar gisteren vertrok, zag ik de dealers alweer op hun vaste stek zitten,” zegt hij.
"Heel Sint-Gillis wil een oplossing voor deze situatie," vervolgt de burgemeester. "Onze gemeente wordt gegijzeld door een drugshandel in de openbare ruimte en door terrortechnieken, zoals zwaaien met oorlogswapens.”
"Soms volgen inderdaad liquidaties wanneer intimidaties niet voldoende zijn," zegt Sébastien Joris van de federale politie in datzelfde programma op RTBF. "Er gaat veel geld om in de drugshandel, wapens zijn gemakkelijk te verkrijgen. Zo belanden jonge kwetsbare medewerkers in een spiraal van geweld."
Woensdag in de loop van de ochtend raakte verder bekend dat afgelopen nacht ook een schietpartij plaatsvond op de Zuidlaan. Daarbij vielen volgens de politie geen gewonden.
*lees verder onder video
78 hotspots
De lokale politie van de zone Zuid houdt regelmatig dealers aan. Volgens de burgemeester zijn het vaak mensen zonder papieren, soms zijn ze minderjarig. "Ze worden vaak meteen weer losgelaten door Justitie," betreurt de burgemeester. "Het gaat hier niet om softdrugs of sympathieke dealers," voegt hij toe. "Het gaat om maffieuze netwerken."
Volgens de burgemeester gaat het om een probleem van grote omvang. In de zone Zuid alleen zijn er 78 hotspots geïdentificeerd. Dat zijn bijzondere aandachtspunten van de politie vanwege drugshandel. Denk, naast het Jacques Franckplein in Sint-Gillis, ook aan het Sint-Antoniusvoorplein in Laag-Vorst, het Lemmensplein in Kuregem of Peterbos verderop in Anderlecht.
Om die problemen aan te kunnen, is volgens Spinette meer financiële steun nodig voor de politiezone en ook een geïntegreerde aanpak uit te werken met ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en de nationale drugscommissaris. De korpschef van de Brusselse politiezone Zuid, Jurgen De Landsheer, vroeg dinsdag ook om een nieuwe aanpak. Hij mist naar eigen zeggen tweehonderd agenten in zijn korps om de drugsgerelateerde problemen de baas te kunnen.
Boetes voor gebruikers
"Deze bendeoorlog over territorium is een kankergezwel voor onze wijken," reageerde Fabrice Cumps (PS) woensdagochtend op BX1. De burgemeester van Anderlecht maakte dezelfde opmerkingen als zijn collega in Sint-Gillis: "Dit is een probleem dat verder reikt dan de politiezone Zuid alleen, of om het even welke lokale politiezone in het land. Het moet aangepakt worden door de Federale Gerechtelijke Politie. Onze politiediensten zijn het moe om dealers te arresteren die onderling inwisselbaar zijn (...) We moeten de kopstukken, de netwerken aanvallen".
De federale gerechtelijke politie moet volgens Cumps versterkt worden, maar er is ook werk aan de winkel op gerechtelijk vlak. Brusselse gemeenten zouden administratieve boetes met onmiddellijke vereffening moeten kunnen opleggen aan consumenten "die het verkeer in 'hotspots' of 'drive-ins' draaiende houden", zegt Cumps. Momenteel is dat mechanisme nog niet in werking in de hoofdstad, merkt hij op. "Het is een debat dat we moeten voeren met het parket, we moeten de middelen hebben om hen in de portemonnee te raken".
Zijn collega uit Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, pleitte op Bel RTL voor preventieve campagnes om te waarschuwen voor de gevolgen van verslavingen. Ook is er nood aan meer regelmatige controles aan de grenzen om de toevloed van illegale drugs een halt toe te roepen.
Lees meer over: Samenleving , drugshandel , Jean Spinette , drugsgeweld