De omgeving van het Bethlehemplein en andere door drugshandel geteisterde plekken in Sint-Gillis krijgen binnenkort securitycamera's. Dat heeft BRUZZ vernomen en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse technologieplatform Irisnet. De gemeente maakte vroeger al gebruik van tijdelijke Lidar-camera's, maar die werden gesaboteerd door de dealers.

© PhotoNews
| Camerabewaking in Brussel. (archiefbeeld)
Sint-Gillis plaatst tien bewakingscamera's in strijd tegen drugsoverlast
Het gaat om tien bewakingscamera's van technologieleverancier Equans, zegt burgemeester Jean Spinette (PS). Met de installatie is een bedrag van 150.000 euro gemoeid.
De kabelverbindingen werden begin deze maand klaargemaakt. De installatie van de camera's zelf gebeurt normaal gezien eind februari of begin maart, in overleg met de politiezone Zuid en de gemeentediensten, zegt Irisnet. Dat is het publiek-private technologieplatform van het Brussels Gewest en telecombedrijf Orange Belgium dat van Brussel een smart city wil maken.
Voor Spinette komen de nieuwe securitycamera's geen dag te vroeg. Wijkbewoners protesteerden de voorbije weken tegen de ontsporende drughandel op het Bethlehemplein en zien surveillancecamera's als een van de manieren om de handel te ontmoedigen. "Waarom maakt de gemeente zo weinig gebruik van technologie in de strijd tegen drugoverlast?", klinkt de kritiek.
De burgemeester heeft alle begrip voor de noodkreten van de wijk. De gemeente maakte vroeger gebruik van tijdelijke Lidar-camera's, maar die werden door de dealers gesaboteerd, zoals dat ook meermaals met de verlichting op het Bethlehemplein gebeurt.
Spinette: "We wachten als gemeente al maanden op de bestelde bewakingscamera's. De budgetten zijn daarvoor allang vrijgemaakt, maar het dossier bleef maar hangen bij Irisnet."

© Peter Dhondt/BRUZZ
| Het Bethlehemplein in Sint-Gillis.
Aanslepend project
De bestelling werd in juni 2024 aangekondigd op de gemeenteraad. Irisnet bevestigt dat de eerste contacten met de politiezone Zuid over de plaatsing kort daarna, in de zomer van 2024, plaatsvonden.
Maar waarom bleef het project sindsdien aanslepen? Volgens Irisnet werd de offerte na overleg met de politie over de locaties nog aangepast, waardoor de effectieve bestelling pas eind november 2024 gelanceerd werd. In de eindejaarsperiode liep het dossier dan verdere vertraging op.
De rood-groene coalitie van Sint-Gillis vermeldt "de uitbreiding van het cameranetwerk" expliciet in haar bestuursakkoord van begin december 2024 voor de legislatuur 2024-2030.
'Om strafbare feiten te voorkomen en terug te dringen wordt het cameranetwerk op strategische locaties verder uitgebreid. De bedoeling is om verschuivingen van fenomenen te kunnen opvolgen en verplaatsingseffecten te voorkomen'
December 2024
"Om strafbare feiten te voorkomen en terug te dringen wordt het cameranetwerk op strategische locaties verder uitgebreid. De bedoeling is om verschuivingen van fenomenen te kunnen opvolgen en verplaatsingseffecten te voorkomen", staat daar te lezen.
De nieuwe surveillancecamera's staan los van het netwerk van camera's die verkeersovertredingen registreren en ook van de mobiele 'netheidscamera's' om sluikstorten tegen te gaan.
Geen drones
Sommige wijkbewoners pleiten naast bewakingscamera's ook voor het inzetten van politiedrones om de drugdealers te identificeren en in de gaten te houden.
Maar dat vindt Spinette geen goed idee: "Drones kunnen ingezet worden om bewegende mensen, zoals betogingen, te volgen, maar zijn minder geschikt voor vaste surveillance."
Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , veiligheidscamera , Jean Spinette , Bethlehemplein , Drugsoverlast