Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi) zegt een klacht in te zullen dienen nadat ze woensdagavond in de gemeenteraad werd uitgescholden voor 'sale pute'. De gemoederen liepen – zoals wel vaker gebeurt in de Schaarbeekse gemeenteraad – vanuit de bezoekersbank verschillende keren hoog op.
Schaarbeeks burgemeester dient klacht in na beledigingen in gemeenteraad
Het ging er woensdagavond opnieuw rumoerig aan toe in de Schaarbeekse gemeenteraad. Tijdens het vragenuurtje werden sprekers vanuit de bezoekerstribune regelmatig toegeroepen of onderbroken.
Onder meer 'sale pute' ('Vuile hoer!') werd waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (Défi) naar het hoofd geslingerd. Hoewel het in eerste instantie moeilijk te horen is op de beelden van de gemeenteraad, kon gemeenteraadslid Anton Schuurmans (CD&V) bevestigen dat de belediging in kwestie werd geroepen.
En daar kon Jodogne niet mee lachen. "Als je 'vuile hoer' geen belediging vindt, dan weet ik niet wat ik moet zeggen", zei ze meteen in de gemeenteraad.
Nog tijdens de gemeenteraad kwam ze erop terug op X: "Dus een 'sale pute' genoemd worden in het midden van een gemeenteraadszitting is democratie in 2024? Laten we terugkeren naar respectvolle en constructieve, kalme debatten in onze democratische forums zonder geweld. Beledigingen en schelden diskwalificeren alle uitspraken en hun sprekers."
Balans
Wanneer de misnoegde Schaarbeekenaren vanop de bezoekersbank de tweet nog helemaal op het einde van de zitting te lezen krijgen, is er opnieuw veel rumoer te horen en ontkennen ze 'sale pute' te hebben gezegd.
Voor Jodogne is het genoeg geweest. "Als we niet zeggen wat zij willen horen, protesteren ze, roepen ze en zijn ze gewelddadig. Ik wil dat we weer naar een normale gemeenteraad kunnen", aldus de burgemeester. "Het is zeer moeilijk geworden om de balans te vinden tussen de noodzakelijke transparantie van het debat in de gemeenteraad en de kalmte."
Intussen heeft de burgemeester aangekondigd een klacht te zullen indienen tegen de burgers "naar aanleiding van de beledigingen die gisteren door leden van het publiek in de marge van het vragenuurtje van de gemeenteraad zijn geuit", klinkt het op X.
Niet langer een meerderheid
De situatie deed zich voor tijdens een belangrijke gemeenteraadszitting waar de raad het budget van de gemeente moest stemmen. Die stemming heeft uiteindelijk niet kunnen plaatsvinden aangezien de PS-fractie besloot de gemeenteraad te verlaten en het nodige quorum daarmee niet langer behaald was, zo zegt het kabinet.
Het Schaarbeekse college heeft niet langer een meerderheid, waardoor voor de aanvang van elke zitting besproken wordt welke punten al dan niet ter stemming voorliggen. In een voorbereidende vergadering zou de PS gezegd hebben zich te zullen onthouden bij de stemming van het driejarenbudget. "Ze hebben zich niet aan hun woord gehouden en hebben de zaal verlaten. Daardoor hebben enkel de burgerinterpellaties kunnen plaatsvinden. Dat is onbegrijpelijk, want het was op voorhand afgesproken", zo duidt het kabinet.
Habitué
Het is niet de eerste keer dat de Schaarbeekse gemeenteraad wordt onderbroken. Al zeker sinds de invoering van het Good Move-circulatieplan monden gemeenteraden en vergaderingen, georganiseerd door de gemeente, uit in gejoel, onderbrekingen en beledigingen.
Het gaat volgens Schuurmans om een groep burgers van 50 à 60 personen die er telkens opnieuw zitten. "Sommigen zijn echt een beetje habitué geworden. Ze zijn al betrokken van bij het circulatieplan, maar zijn intussen tegen het hele college."
En dat bleek ook uit de twee eerste burgerinterpellaties die met applaus werden onthaald en aangemoedigd door de bezoekers. De interpellaties klinken als een lange aanklacht tegen het bestuur over onder meer onveiligheid, mobiliteit, ruimtelijke ordening en onderwijs. "Dit college is niets anders dan een vazal die er alles aan doet om een goed figuur te slaan voor zijn gewestelijke 'opperheer'", sloot inwoonster Fatiha Ahcini de eerste interpellatie af.
Een bezoeker die gisteren aanwezig was, wilde niet reageren tegenover BRUZZ.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Cécile Jodogne , Schaarbeekse gemeenteraad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.