Nachtwinkel in Brussel tijdens de coronacrisis: de uitbater draagt een mondmasker om zichzelf (en eventueel anderen) te beschermen tegen het coronavirus en de ziekte corona-19

| Sigarettenpakjes en andere tabaksproducten mogen vanaf 1 april niet meer in het zicht van klanten liggen.

Sigaretten mogen vanaf 1 april niet meer zichtbaar in de winkel liggen

KVDP
© BRUZZ
31/03/2025

De verstrengde tabakswetgeving treedt vanaf morgen 1 april in werking. Vanaf dan geldt een uitstalverbod voor alle verkooppunten. Daarnaast mogen grote voedingswinkels geen tabaksproducten meer verkopen.

Het uitstalverbod geldt voor alle verkooppunten die tabaksproducten mogen verkopen. Het gaat om onder meer krantenwinkels, tankstations, nachtwinkels en kleine supermarkten. Vanaf dinsdag moeten die tabaksproducten uit het zicht van klanten worden gehouden, door ze bijvoorbeeld in lades of gesloten kasten op te bergen.

Alle tabaksproducten vallen onder het uitstalverbod, zoals sigaretten, roltabak, sigaren, elektronische sigaretten, rolpapier en filters. Die producten mogen voedingswinkels die groter zijn dan vierhonderd vierkante meter helemaal niet meer verkopen vanaf 1 april.

Die maatregelen zijn bedoeld om roken te ontmoedigen en om de drempel voor impulsaankopen te verhogen. Daarmee wil de overheid vooral jongeren, die vatbaarder zijn voor een nicotineverslaving, beschermen.

Boetes tot 800.000 euro

Verkopers mogen zich al vanaf de eerste dag aan controles verwachten. “Aangezien we al controles uitvoeren op zaken als het verbod op de verkoop aan minderjarigen, is dit bijkomende aspect iets wat we meenemen,” zegt woordvoerder van de FOD Volksgezondheid Annelies Wynant.

In de eerste weken zullen de inspectiediensten wel vooral sensibiliseren. “We kijken dan of er op het terrein nog onduidelijkheden zijn en of we bijvoorbeeld iets moeten aanpassen aan de frequently asked questions die we ter beschikking stellen van de handelaars,” aldus Wynant. “Als handelaars niet goed op de hoogte zijn, helpen we ze op weg.”

Na de sensibiliseringsfase zullen inbreuken bestraft worden. Boetes voor verkoop in grote voedingswinkels kunnen oplopen tot 24.000 euro. Voor overtredingen van het uitstalverbod kunnen de boetes oplopen tot 800.000 euro, afhankelijk van de ernst van de inbreuk en of er sprake is van recidive.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , tabak , Tabakverkoop , sigaretten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni