Na de protesten tegen de situatie in Palestina, in de buurt van de Israëlische ambassade in Ukkel in de maand mei, heeft een tiental actievoerders een GAS-boete ontvangen. Deze week dienen ze hun verweer in. Als het aan burgemeester Boris Dilliès (MR) ligt, worden deze bezwaren afgewezen. "Hoewel er veel vreedzame betogers waren, bevonden er zich ook enkele provocateurs tussen de mensen. Bovendien was de betoging niet goedgekeurd. Ik heb al veel geduld getoond," zegt Dilliès.
Tiental betogers gaat in verweer tegen GAS-boete na Palestina-betoging
"Het rommelt in Ukkel. Burgers trekken de straat op om hun verontwaardiging en verdriet te uiten over de situatie in Gaza," zo begint de open brief van LABO vzw, een beweging voor kritisch burgerschap, aan burgemeester Boris Dilliès (MR), gepubliceerd op De Wereld Morgen. "U heeft ervoor gekozen om politie, waterkanonnen en boetes in te zetten als reactie op de zorgen van uw burgers."
De briefschrijvers reageren op de GAS-boetes na de actie op 14 mei. Politieagenten hebben toen bij een tiental activisten een proces-verbaal opgesteld en dat naar de gemeente gestuurd. Op basis daarvan heeft de gemeente Ukkel beslist om de GAS-boetes door te sturen. De activisten gaan deze week in verweer tegen die sanctie.
"Oorspronkelijk waren GAS-boetes bedoeld om overlast te bestrijden, maar we zien ze steeds vaker ingezet worden tegen activisme," zegt Peter Paul Vossepoel. "Sommige burgemeesters willen als een soort sheriff optreden en ze beboeten gedrag dat hen niet zint. Dat heeft een afschrikwekkend effect: mensen komen minder snel op straat."
Dit is volgens hem gevaarlijk, omdat er een 'zorgvuldige afweging' gemaakt moet worden tussen mogelijke overlast en het belang waarvoor de activisten op straat komen. In dit geval, volgens de briefschrijvers, de Israëlische autoriteiten die de voorlopige maatregelen van het Internationaal Gerechtshof om genocide in Gaza te voorkomen naast zich neerleggen.
'GAS-boetes intrekken? Absoluut niet'
Ook de burgemeester van Ukkel, Boris Dilliès (MR), was 14 mei op het terrein. "Er is geen toestemming voor deze betoging", zei de burgemeester destijds. "Men heeft het recht om te protesteren, maar deze betoging is niet aangevraagd. We gaan deze betoging opbreken, want er is een gevaar voor de publieke orde."
In reactie op de open brief laat Dilliès woensdag weten dat hij 'absoluut niet' van plan is om de GAS-boetes te herzien: "Ik ben al heel geduldig geweest."
Dilliès voegt eraan toe dat hij als democraat gelooft in het recht om te demonstreren. Toch is er vaak voldoende reden om een betoging stop te zetten. "Hoewel er veel pacifistische betogers waren, bevonden er zich in de groep ook provocateurs die de confrontatie opzochten, soms zelfs met antisemitische leuzen."
In heel Brussel gelden in elke politiezone dezelfde regels, brengt Dilliès nog eens in herinnering: voor elke samenscholing is toestemming van de bevoegde overheid vereist. "Het is ondenkbaar dat iedereen zomaar zou mogen betogen zonder toelating. De regel bestaat om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen. Het zorgt ervoor dat betogingen ordelijk verlopen en dat er een aanspreekpunt is voor de politie."
Lees meer over: Samenleving , Palestina , protest Palestina-Israel , Boris Dilliès , LABO vzw
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.