Betoging aan Israëlische ambassade ontspoord: actievoerders blokkeerden tunnels

JP , KVDP, LV
© BRUZZ
29/05/2024
Updated: 30/05/2024 06.36u

Voor de tweede avond op rij zette de politie het waterkanon in tegen de betogers die protesteerden aan de Israëlische ambassade in Ukkel. Na de actie ging een deel van de groep richting Louizalaan, en brachten graffiti aan op trams en gooiden vuilniszakken naar een filiaal van McDonald's. Actievoerders gingen naar verluidt ook de tunnels in en hinderden het verkeer aan de Naamsepoort. De politie voerde drie administratieve arrestaties uit.


De Brusselse studenten van de bezettingen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben in een gezamenlijk statement op sociale media opgeroepen tot een nieuw grootschalig protest aan de Israëlische ambassade in Ukkel en zakten woensdagavond rond 18.00 uur af naar de Waterloosesteenweg.

In een reactie kregen de agenten van de zone Marlow versterking van de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene. De ambassade werd afgezet met barricades met prikkeldraad.

De actie werd niet toegelaten, maar wel gedoogd op de Sterrenwachtlaan. De oproep voor de spontane manifestatie en mars kwam van de pro-Palestijnse bezetters van de universiteiten ULB en VUB nadat dinsdagavond een studente die deelnam aan de bezetting van de VUB vol in het gezicht was geraakt door het waterkanon en daardoor geopereerd moest worden, zo meldt Belga.

Actievoerders blokkeren kruising

De gedoogzone bleek een uur later te klein voor het aantal betogers, een aantal honderdtallen (maar officiële cijfers kon de politie woensdagavond nog niet geven). Iets voor 19.00 uur zette de groep zich vervolgens in beweging richting de Waterloosesteenweg. Bij aankomst op het kruispunt met de De Frelaan hield de groep halt om leuzen te scanderen en boodschappen op de grond te tekenen, tot onvrede van een enkele automobilist die niet verder kon rijden.

De politieagenten - in linie opgesteld - waarschuwen met een megafoon om niet dichterbij te komen. Iets voor 20.00 uur kwam echter een groepje in het zwart geklede activisten met bedekte gezichten toch dichterbij: ze proberen over de barricade bij de ordediensten te geraken. Die gebruikt daarop pepperspray, ook het waterkanon werd voor een tweede maal op evenveel dagen ingezet.

Even verderop, terug in de Sterrenwachtlaan, zette de politie traangas in tegen een andere groep betogers. Op videobeelden is te zien hoe verschillende aanwezigen onwel werden of last kregen van hun ogen.

De overgrote meerderheid van de betogers was niet betrokken bij de incidenten met de politie. Iets na 20.00 uur zetten zij hun weg verder over de Waterloosesteenweg, onderweg lieten ze wel tags achter op een Carrefour-supermarkt en gooiden afvalzakken in de richting van een filiaal van Mc Donald's.

Honderden betogers blokkeren de tunnels

Een deel van de groep ging helemaal tot aan de Louizalaan en hinderde daar het verkeer, onder meer door opgeworpen stellingen met vuilnisbakken en een meegegriste nadarhekken. Ook een tram moest eraan geloven: het toestel werd, toen het stil stond, met graffiti beklad, net zoals ook een aantal reclamepanelen en verkiezingsaffiches van de MR.

Volgens een reporter ter plaatse gingen de actievoerders ook de tunnels in, om zich vervolgens te bewegen richting de Naamsepoort, achtervolgd door de politie die oprukte met het waterkanon. Een groep van 250 à 300 betogers heeft inderdaad de Vleurgattunnel en Louizatunnel een tijd geblokkeerd, bevestigt de politie. "Aangezien overleg moeilijk was, werden ze uiteindelijk uiteengedreven aan het Marsveldstraat," bevestigt woordvoerster Ilse Van de Keere.

De betogers vluchtten door de kleine straatjes richting volkswijk Matongé en de Guldenvlieslaan. Een groot deel trok vervolgens in de richting van het Europees Parlement aan het Luxemburgplein. De politie gebruikte pepperspray en waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven. Op het Luxemburgplein is een ziekenwagen opgeroepen voor een gewonde.

Tegen tien uur in de avond was de situatie genormaliseerd, al bleef de politie uit voorzorg patrouilleren. Drie actievoerders werden administratief aangehouden.

'Orde moet gehandhaafd blijven'

Net als een dag eerder, had de betoging geen toelating van de burgemeester van Ukkel. "Ik heb geen weet van een officiële aanvraag voor de actie," verklaart burgemeester Boris Dilliès (MR) Hoewel de actie geen toelating heeft, zal ze wel worden getolereerd.

Er is een belangrijke voorwaarde: de actievoerders moeten achter de barricades blijven. Als ze dat doen, zal het waterkanon en traangas - zoals dinsdagavond - hen dit keer bespaard blijven. "Ik hoop dat zich vanavond niet opnieuw hetzelfde scenario afspeelt," zegt Dilliès. "Ik haal geen plezier uit het moeten aansturen van de politie tot interventie."

Lees verder onder het interview met burgemeester Boris Dilliès.

Burgemeester Boris Dilliès licht zijn keuzes rond de betogingen toe aan BRUZZ.

Dilliès benadrukt dat zijn beslissing om de politie dinsdagavond te laten tussenkomen en het waterkanon in te zetten niets te maken met zijn oordeel over de boodschap van het protest, maar wel alles met het naleven van de wet. "Orde moet te allen tijde gerespecteerd worden, los van overtuigingen en meningen."

"Daarnaast verliep het protest ook niet altijd even vreedzaam, de actie werd deels gekaapt door extreemlinks, die van de gelegenheid gebruikt maakten om de confrontatie te zoeken met de politie. Er weerklonken ook antisemitische leuzen en slogans", gaat Dilliès verder.

Amnesty International 'bezorgd'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageert bezorgd op de manier waarop de betoging dinsdagavond is verlopen en vraagt een grondig onderzoek naar het incident.

"Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot het ondervonden verzet," klinkt het. "Als de politie geweld inzet, moet ze voorkomen dat personen die zich passief verzetten, gewond raken." Het feit dat er geen toelating was voor de betoging, is volgens de mensenrechtenorganisatie niet voldoende reden om over te gaan tot het 'uiteendrijven' van de betogers,

"In alle gevallen, ook in situaties van geweld, moet uiteendrijven een laatste redmiddel zijn," sluit de organisatie af. "Alleen wanneer alle andere minder ingrijpende middelen ineffectief zijn gebleken. Betogers moeten de kans en de tijd krijgen om vrijwillig uit elkaar te gaan."

Traangas in de Sterrenwachtlaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni