rv

Uithuiszettingen twee maanden voor moratorium al niet meer mogelijk

Sarah Declercq
© BRUZZ
21/09/2024

Sinds begin september, twee maanden voor de start van het wintermoratorium, is het in Brussel al niet meer mogelijk om een uithuiszetting te organiseren. Deurwaarders, gemeentediensten en de politie hebben de handen overvol. Dat vernam BRUZZ en het nieuws wordt bevestigd door de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders.

Verhuurders die hun huurders willen uitzetten, moeten nu wachten tot minstens 15 maart, en ontvangen bovendien mogelijk geen compensatie.

Het is nog maar het tweede jaar dat in Brussel het wintermoratorium van kracht is. De ordonnantie in kwestie bepaalt dat sinds vorig jaar tussen 1 november en 15 maart geen personen uit huis gezet mogen worden, en dat geldt voor alle openbare en privéwoningen in het gewest. Die maatregel zorgt sinds het eerste moratorium van afgelopen winter voor problemen, zo blijkt.

"Het klopt dat uithuiszettingen in Brussel, verkregen door een vonnis van de vrederechter, nu al niet meer mogelijk zijn vóór 1 november. Dat is eigenlijk al zo sinds begin september, onze agenda's zitten compleet vol", bevestigt Quentin Debray, woordvoerder van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders de informatie van BRUZZ.

Eigenaars moeten dus wachten tot na het moratorium.

De wachttijden voor uithuiszettingen zijn sinds het moratorium opgelopen. Hoewel de wachttijd voor een uithuiszetting voor 2023 ongeveer één maand telde, is dat nu ongeveer twee maanden. "Voor het moratorium zaten we met normale wachttijden. Maar nu wordt die wachttijd steeds langer, zeker met het volgende wintermoratorium voor de deur", zegt Debray.

Dagelijks twee uithuiszettingen

Veel hangt af van de middelen en tijd die de betrokken gemeente voorhanden heeft. Zo steken twee Brusselse gemeenten er volgens Debray met kop en schouders bovenuit: Anderlecht en Brussel-Stad.

"Daar is het echt problematisch, in Anderlecht bijvoorbeeld zijn uithuiszettingen al sinds midden juli niet meer mogelijk. We konden geen datum meer verkrijgen van de gemeente, dus dan is het voor na 15 maart", zegt Debray.

'In Anderlecht zijn uithuiszettingen al sinds midden juli niet meer mogelijk. We konden geen datum meer verkrijgen van de gemeente, dus dan is het voor na 15 maart'

Quentin Debray

Woordvoerder Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders

"In Brussel-Stad deden we voor het moratorium dagelijks twee uithuiszettingen. Dat is hetzelfde aantal gebleven, maar nu krijgen we daar enkel de tijd voor tussen 15 maart en 1 november. Er is dus veel minder tijd om een uithuiszetting te organiseren."

Solidariteitsfonds

Bovendien dreigen eigenaars zonder compensatie te komen. In de ordonnantie werd namelijk een vergoeding voorzien van het Solidariteitsfonds voor verhuurders indien een huurder tijdens de moratoriumperiode zijn huur niet betaalt. Maar dan moet het verkregen vonnis een uitzetting na 15 augustus voor of tijdens het wintermoratorium toelaten. Wie geen uitzetting geregeld krijgt tussen 15 augustus en 1 november moet dus niet alleen wachten tot maart, maar valt in de regel ook uit de boot voor compensatie.

Maar ook voor een uithuiszetting na maart moeten verhuurders geduld hebben: "De gemeenten hebben hun agenda nog niet opengesteld voor de maand maart, dan kan je dus ook nog niets plannen."

Daarnaast ziet Debray dat steeds meer verhuurders de touwtjes dan maar in eigen handen nemen en zelf hun huurder uitzetten. Hoe ze dat doen? "Met vrienden of met de maffia, ze zetten alles buiten, zonder controle van de maatschappij", zegt Debray. "Dit fenomeen bestond al, maar het zijn er steeds meer, en zeker in de winter. Het is een echt maatschappelijk probleem."

Evaluatie

In een reactie zegt een woordvoerder van Brussels staatssecretaris van Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) dat ze kennis hebben van één geval waarin de overvolle agenda van de gemeentelijke diensten een tijdige uitzetting verhindert, maar dat er verder geen weet is van een groter probleem. "In dit stadium zijn we nog niet in staat om de omvang van het probleem te kennen, en dus ook niet om te bepalen of dit een op zichzelf staand geval is of een meer structureel probleem."

"Als blijkt dat het fenomeen toeneemt, zal de volgende regering in het kader van een evaluatie van het besluit de tekst op dit punt misschien moeten aanpassen, omdat er geen sprake van is dat eigenaars niet naar behoren worden gecompenseerd", aldus de woordvoerder nog.

BRUZZ heeft ook de burgemeesters van Brussel-Stad en Anderlecht gecontacteerd voor een reactie, voorlopig zonder antwoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , uithuiszetting , gerechtsdeurwaarder , deurwaarder , wintermoratorium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni