Uitzetting Schaarbeeks kraakpand blijft uit: overeenkomst in de maak

JB
© BRUZZ
29/02/2024
Updated: 29/02/2024 14.33u

Er is opnieuw geen uitzetting gekomen van het kraakpand in de Kolonel Bourgstraat in Schaarbeek, waar sinds midden januari een groep van zo’n 150 Roma verblijft. Een overeenkomst voor een verlengd verblijf in het pand lijkt intussen wel steeds dichterbij te komen.

Net zoals vorige week is de geplande uitzetting van om en bij de 150 mensen in een gebouw aan de rand van de Plaskywijk op de valreep geannuleerd. Donderdagochtend leken er ook minder bewoners aanwezig te zijn, kon BRUZZ ter plekke vaststellen.

Volgens Magali Pratte van Samusocial was er nochtans een gerechtsdeurwaarder ter plaatse, maar is de uitzetting dus afgeblazen. De eigenaar van het gebouw had via de vrederechter een uitzetting kunnen afdwingen, maar op dit moment lijkt het erop dat het Brussels Gewest aan een overeenkomst werkt met de eigenaar van het pand.

In dat geval zou de groep bewoners nog een aantal maanden in het gebouw kunnen verblijven, terwijl het Gewest opdraait voor de kosten en verzekeringen. Het pand zal immers gesloopt worden met het oog op de bouw van appartementen, maar die werken gaan pas later dit jaar van start.

Samenblijven

"Het is ook de nadrukkelijke vraag van de bewoners om hier nog enkele weken of maanden te kunnen verblijven", zegt Pratte.

"Het gaat dan ook om een relatief kwetsbare groep: ongeveer vijftig kinderen en een aantal zwangere vrouwen. We hebben enkelen onder hen in het verleden al andere huisvestingsoplossingen aangeboden, maar de groep wil samenblijven." Het gaat grosso modo om dezelfde groep die het gewezen Chinese consulaat in Oudergem kraakte.

Lees verder onder de foto

Kraakpand Kolonel Bourgstraat

Ook de gemeente Schaarbeek is voorstander van een tijdelijke oplossing, klinkt het bij Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Cécile Jodogne (Défi). "Op die manier vermijden we dat een grote groep mensen op straat belandt en kunnen we hen tijdelijk opvangen in fatsoenlijke omstandigheden", zegt hij aan BRUZZ.

Asiel aangevraagd

Een aanzienlijk deel van de groep, die grotendeels uit Moldaven bestaat, heeft volgens Samusocial ook al asiel aangevraagd in ons land. "Maar ze zijn meestal ofwel geweigerd, ofwel uit het asielnetwerk gevallen omdat ze al eerder opgevangen zijn en toen al geen asiel gekregen hebben."

Volgende week dinsdag wordt de toekomst van het kraakpand aangesneden tijdens een vergadering met de betrokken partners, klinkt het bij het kabinet van Brussels minister Alain Maron, die bevoegd is voor daklozenopvang.

"Het doel is om een oplossing te vinden zodat de bewoners, die zich in een bijzonder kwetsbare situatie bevinden, niet op straat belanden. De minister zal voorstellen om een 'onderhandeld collectief huisvestingssysteem' in eigen beheer op te zetten, met een toezichtsstructuur", luidt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni