Al 39 vrijdagen op rij komen bezorgde Brusselaars en Palestijnen samen aan de Beurs in het hart van Brussel. Ze delen verhalen, leren bij of zoeken steun bij elkaar. De veertigste editie staat in het teken van de jeugd, omdat de oorlog in Gaza sinds oktober vorig jaar duizenden kinderen tot slachtoffer heeft gemaakt. “We dragen deze avond op aan de talloze kinderen die al zijn vermoord,” zegt initiatiefneemster Riet Dhondt.
Veertigste Palestina-actie aan de Beurs in het teken van gesneuvelde kinderen
Tijdens de veertigste Palestina-actie op het Beursplein zullen kinderen hun steun betuigen aan hun leeftijdsgenootjes in Gaza met zang, dans en tekeningen. Deelnemers aan de actie worden aangemoedigd om kinderkleding, knuffels en kinderschoenen mee te brengen om een 'visueel statement' te maken uit solidariteit. Ook Benoît van Keirsbilck, lid van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties, zal het woord nemen.
Meer dan 14.000 Palestijnse kinderen zouden al in de oorlog zijn omgekomen. Het conflict heeft volgens cijfers, waarover Unicef bericht op 11 juli, in totaal aan 35.000 Palestijnen het leven gekost. Bijna één op de drie slachtoffers is dus minderjarig. “Deze avond dragen we op aan de kinderen die vermoord zijn,” zegt initiatiefneemster Riet Dhondt.
Zeshonderd paar schoenen
De actie vindt altijd op vrijdag om 18 uur plaats en is een samenkomst van een groep van burgers, vaak verschillende mensen. “We brengen getuigenissen rond een thema," zegt Dhondt. "Onderwerpen die we eerder al hebben zien passeren, zijn journalisten of de gezondheidsproblematiek.”
“We kwamen voor het eerst samen na een zware aanval op een ziekenhuis, waar 500 doden vielen,” zegt Dhondt. Dat gebeurde niet lang na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober, die een vernietigende oorlog ontketende. “Vanaf toen zijn we elke vrijdag opnieuw samengekomen.”
Een onvergetelijke actie, volgens Dhondt, was de samenkomst in februari waarbij zeshonderd paar schoenen werden geplaatst aan de Beurs, als symbool voor de vele levens die in de oorlog zijn verloren. Als tweede blijvende herinnering noemt ze een statement dat een zeventigtal vrouwen in januari stelden. "Ze kwamen - in het zwart gekleed - naar de beurs met een keffiyeh en een pop gewikkeld in een wit gewaad," vertelt Dhondt. "Ze hebben in stilte een performance uitgevoerd. Toen was de oorlog net drie maanden bezig."
Escalaties
Het conflict duurt niet alleen lang, het lijkt vaak uitzichtloos en dus vreest Dhondt voor escalaties. Donderdag nog werden op de Grote Markt Palestijnse betogers opgepakt omdat ze opstootjes zouden hebben veroorzaakt onder de Tomorrowland-feestgangers, die daar met de Israëlische vlag rondliepen.
“Ook wij hebben soms gedoe,” zegt Dhondt. “Gasten zijn kwaad,” stelt ze vast. Ze houdt haar hart vast voor een scenario waarin de aandacht voor het conflict daar verschuift naar opstootjes met de politie hier. “We doen er alles aan om elke dag te sensibiliseren. Het is belangrijk dat dit niet dreigt tenonder te gaan door politiegeweld en de strijd daartegen.”
Lees meer over: Samenleving , Gaza , oorlog gaza , betoging palestina , riet dhondt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.