Woensdagnamiddag kondigden VUB-rector Jan Danckaert en het VUB Palestine Solidarity Network gezamenlijk het einde van de bezetting op de campus aan. Er werd een compromis gevonden waarin “beide partijen zich kunnen vinden”. De studenten benadrukken wel dat het einde van de bezetting niet het einde van hun activisme betekent.
Studentenbezetting aan VUB is afgelopen: 'Maar acties blijven doorgaan'
Sinds mei bezetten studenten van het VUB Palestine Solidarity Network de Stoa op de campus Etterbeek. Dat gebouw doopten ze om tot ‘Jabalia Hall’, naar een verwoest vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Sommigen overnachtten in enkele tenten op het grasveld ernaast. Binnen werd gewerkt aan acties en initiatieven om de Palestijnse kwestie onder de aandacht te brengen.
Aan die bezetting komt nu een einde. Dat kondigden rector Jan Danckaert en de actievoerende studenten woensdag aan. In eerste instantie zegt Danckaert “het engagement en doorzettingsvermogen van de studenten voor een betere en meer rechtvaardige wereld te bewonderen.”
De rector geeft evenwel aan dat niet alle vormen van actievoeren voor de universiteit aanvaardbaar zijn. Zo werd begin vorige maand het studentenrestaurant beklad met pro-Palestijnse slogans, goed voor minstens 25.000 euro schade. En tijdens de recente personeelsbarbecue werd een uitgenodigde politicus achtervolgd door studenten, die hem verweten een ‘zionist’ te zijn.
Open en constructieve dialogen
Maar anders dan aan de UGent of ULB, ging het einde van de bezetting niet gepaard met een politieoptreden. “We hebben de voorbije weken regelmatig open en constructieve dialogen gevoerd”, zegt Danckaert. “Door geduldig naar elkaar te luisteren, kwamen we uiteindelijk tot een compromis waarin beide partijen zich konden vinden.”
*lees verder onder de foto
De VUB zal onder meer een gedenkteken bevestigen aan de Stoa voor het verwoeste Jabalia-kamp in Gaza. En ook een olijfboompje, symbool voor “meer dan 70 jaar Israëlische bezetting”, krijgt een vaste plek op de campus. Dat werd woensdagnamiddag ingehuldigd.
Danckaert wijst voorts naar de oproep die de VUB lanceerde, bedoeld om expertise te verzamelen die van pas kan komen voor de heropbouw van Palestina. Daarnaast maakte de VUB een fonds van 25.000 euro vrij om Palestijnse studenten te helpen hun studies te vervolledigen.
Overnachten zal vanaf woensdag dus niet meer mogelijk zijn voor de betrokken studenten. De komende dagen zullen de tenten opgeruimd worden. Wel mogen ze nog tot eind juli de Stoa overdag gebruiken. Vanaf augustus krijgen ze een ander lokaal op de campus ter beschikking.
Teleurstelling
Onder de studenten is het gevoel rond het einde van de bezetting gemengd. “Langs de ene kant ben ik heel tevreden over de voorbije periode”, zegt studentenwoordvoerder Ruaa. “We hebben op relatief korte tijd een hechte gemeenschap kunnen vormen, die zich inzet tegen de genocide die momenteel aan de gang is.”
Anderzijds is er ook een gevoel van teleurstelling. Van de academische boycot die de studenten eisten, is er volgens Ruaa nog geen sprake. “Twee samenwerkingsverbanden tussen de VUB en Israël kregen groen licht van de ethische commissie, terwijl ons onderzoek aantoonde dat er linken zijn met het zionistische regime”, geeft ze als voorbeeld. “Dat was een klap in ons gezicht.”
Ruaa onderstreept nog dat het einde van de bezetting niet het einde van het engagement betekent. “Niet alleen op de VUB, maar ook op heel wat andere locaties in ons land worden initiatieven georganiseerd. De komende periode zullen we met andere collectieven bekijken welke acties nodig en mogelijk zijn. We zullen ons blijven inzetten”, besluit ze.
Lees meer over: Elsene , Etterbeek , Samenleving , bezetting VUB , studenten VUB , VUB , VUB Palestine Solidarity Network , conflict Israël-Palestina , Israël-Palestina , Palestina , pro palestina , protest Palestina-Israel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.