Voor het eerst is ingevroren teelbalweefsel teruggeplaatst bij een man die als kind een behandeling heeft ondergaan met chemotherapie. Het UZ Brussel hoopt dat hij opnieuw vruchtbaar zal zijn.
Wereldprimeur in UZ Brussel: ingevroren teelbalweefsel na 16 jaar succesvol teruggeplaatst
Lees ook: Marc Noppen stopt als CEO van UZ Brussel
Israel Mutonji was pas 10 jaar oud toen hij chemotherapie moest ondergaan voor een beenmergtransplantatie, meldt VRT NWS. Chemotherapie en radiotherapie kunnen belangrijke cellen vernietigen, wat vaak leidt tot onvruchtbaarheid op latere leeftijd. Omdat de chemotherapie zijn vruchtbaarheid blijvend zou aantasten, besloten de artsen destijds zijn linkerzaadbal te verwijderen en in te vriezen.
Bij jongens vóór de puberteit worden nog geen zaadcellen aangemaakt, maar het weggenomen teelbalweefsel bevat stamcellen die vanaf de puberteit zaadcellen produceren. Nu, 16 jaar later, hebben artsen van het UZ Brussel met succes verschillende stukjes van dit ingevroren teelbalweefsel in zijn lichaam teruggeplaatst.
Deze baanbrekende techniek biedt hoop aan jongens die vóór de puberteit een zware behandeling moeten ondergaan die hun vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Door een stukje zaadbal preventief te verwijderen en in te vriezen, kunnen testiculaire stamcellen – de voorlopers van zaadcellen – worden veiliggesteld. Dit maakt later hopelijk een herstel van vruchtbaarheid mogelijk, zoals nu voor het eerst onderzocht wordt bij Mutonji.
Nog ruim 140 jongens en mannen zoals Mutonji
Na de transplantatie wordt Mutonji een jaar lang elke drie maanden zorgvuldig opgevolgd. Dit omvat bloedafnames, hormoonmetingen, echografisch onderzoek en het analyseren van een zaadstaal. Dat wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van zaadcellen. Binnen een jaar wordt gecontroleerd of er effectief rijpe zaadcellen aanwezig zijn.
Dat zou een belangrijke doorbraak betekenen. Volgens het UZ Brussel is levenslange onvruchtbaarheid één van de meest frequente bijwerkingen van chemo- en radiotherapie. Vooral als er hoge dosissen worden toegepast bij kinderen die nog niet in de puberteit zijn, en dus nog geen zaadcellen produceren.
De eerste transplantatie van teelbalweefsel volgt op een andere mijlpaal van het UZ Brussel. In 2002 heeft het ziekenhuis als eerste ter wereld succesvol teelbalweefsel ingevroren en bewaard. Op dit moment worden in het UZ Brussel van 141 jongens stukjes ingevroren teelbalweefsel bewaard.
Lees meer over: Samenleving , UZ Brussel