Belga Image

| Supporters van Anderlecht op de foto tijdens een voetbalwedstrijd tussen de Belgische ploeg RSC Anderlecht en de Spaanse ploeg Real Sociedad, donderdag 3 oktober in San Sebastian, Spanje, op de tweede dag van het UEFA Europa League-toernooi (archiefbeeld).

Anderlecht speelt drie Europese uitwedstrijden zonder supporters na incidenten in Spanje

© Belga - BRUZZ
11/10/2024

RSC Anderlecht moet de komende drie Europese verplaatsingen in de UEFA Europa League spelen zonder paars-witte supporters. Dat heeft de Europese voetbalbond beslists als sanctie na relletjes tijdens match tegen Real Sociedad in San Sebastian vorige week donderdag.

De Disciplinaire Commissie van de Europese Voetbalconfederatie UEFA heeft RSC Anderlecht een verbod opgelegd om tijdens de komende drie Europese verplaatsingen fans mee te nemen, zo maakte UEFA vrijdag bekend. Voor het wangedrag van de fans en de rellen van vorige week in het Baskische San Sebastian, tijdens het duel tegen Real Sociedad wordt een verbod op uitsupporters voor twee speeldagen en een boete van 60.000 euro opgelegd. Daarnaast moet Anderlecht ook contact opnemen met Real Sociedad voor de vergoeding van de geleden schade.

De derde wedstrijdschorsing voor uitsupporters komt er omdat paars-wit nog een voorwaardelijke schorsing van twee seizoenen geleden tegen West Ham had openstaan. Die wordt nu effectief, waardoor de Belgische recordkampioen in deze Europa League-campagne niet meer kan rekenen op fans tijdens zijn uitwedstrijden. Het gaat om de uitduels tegen RFS uit Riga (7 november), Slavia Praag (12 december) en Viktoria Pilsen (23 januari).

Ontsierde winst

Anderlecht won vorige week in de Europa League met 1-2 op verplaatsing bij Real Sociedad, maar zag hoe de wedstrijd ontsierd werd door zijn eigen aanhang. Fans van paars-wit gooiden allerlei voorwerpen, waaronder zitjes, naar de thuisfans, die moesten vluchten uit hun vak.

Eerder raakte al bekend dat Anderlecht zelf acht relschoppers straft met een stadionverbod, thuis in Anderlecht. Supportersgroep Mauves Army mocht al niet mee op verplaatsing naar de resterende matchen in de League Phase van de Europa League. Ook de matchen in en tegen Beerschot, Club Brugge en de bekerwedstrijd in Tubeke zijn zonder het paarse leger.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni