Belga

| Léa Bayekula viert woensdagavond haar zege op de 100 meter.

Brusselse rolstoelatlete Léa Bayekula wint gouden medaille 100 meter op Paralympics

© Belga
04/09/2024

De Brusselse rolstoelatlete Léa Bayekula heeft woensdagavond in de finale van de 100 meter op de Paralympische Spelen in Parijs in de T54-klasse het goud veroverd.

Bayekula haalde het met een snelle tijd van 15.50. De Amerikaanse Tatyana McFadden (15.67) moest vrede nemen met zilver, de Finse Amanda Kotaja (15.77) greep brons.

Bayekula toonde zich eerder woensdag in het Stade de France de snelste in de tweede en laatste reeks. Enkel de top drie van elke reeks en de twee snelste verliezende tijden stootten door naar de finale. Bayekula won haar reeks in een tijd van 15.87 en plaatste zich daarmee met de tweede chrono van alle deelneemsters voor de finale.

"Ik ben heel erg blij", pufte Bayekula na afloop in de mixed zone. "Mijn coach had me vooraf maar een ding ingepeperd: snel zijn. En ik heb geluisterd. Ik was niet als snelste weg, maar wel als een van de snelsten, en ik voelde dat ik de macht had om iedereen nog voorbij te gaan."

Bayekula wilde vervolgens de grote kracht van het team rond haar benadrukken. "Ons harde werk heeft vandaag zijn vruchten afgeworpen en daar ben ik heel tevreden mee. Met mijn team werken we hier al een lange periode aan. Eigenlijk moet alle erkenning naar hen gaan. Vandaag worden we beloond. Het is een overwinning van een hele groep. Ik ben heel fier."

Grote opluchting

Aan BRUZZ zei ze in april nog dat ze voor goud ging, en dat is nu het geval. De wheelster besefte nog niet helemaal wat haar net overkomen was. "Dit betekent zo veel voor mij", zei ze glunderend. "Ik heb nu eigenlijk een beetje tijd nodig, om alles te plaatsen. Het feit dat ik België op dit podium kan vertegenwoordigen, is enorm voor mij. Deze gouden medaille is een grote opluchting." Zondag was ze nog erg ontgoocheld na haar vijfde plaats op de 800 meter.

De 29-jarige Bayekula lijdt aan spina bifida, een onvolledige ontwikkeling van de wervelkolom. De Brusselse verbeterde eerder dit jaar het wereldrecord op de 400 meter en eindigde eerder op deze Paralympics als vijfde in de finale van de 800 meter.

Donderdag komt ze in actie op de 400 meter. Op die afstand is ze wereldrecordhoudster met een tijd van 50.91.

Het is voor Team Belgium de derde gouden medaille in Parijs. Eerder veroverden ook atleet Maxime Carabin (400 meter T52) en ruiter Michèle George (individuele test van graad V) de olympische titel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Paralympics Parijs , Léa Bayekula

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni