Belga

| Léa Bayekula tijdens haar race zondagavond.

Brusselse rolstoelatlete Léa Bayekula zwaar ontgoocheld na vijfde plaats op 800 meter

© Belga - BRUZZ
02/09/2024

Rolstoelatlete Léa Bayekula is zondagavond vijfde geworden in de finale van de 800 meter in de T54-klasse op de Paralympische Spelen in Parijs. De 29-jarige Brusselse leek in het Stade de France op weg naar een medaille, maar eindigde uiteindelijk als vijfde in een nieuw persoonlijk record van 1:43.63 (voorheen 1:44.06).

Het goud was uiteindelijk voor de Zwitserse Manuela Schär, die finishte in een tijd van 1:42.36. Daarmee verbeterde ze haar eigen paralympisch record (1:42.81), dat ze drie jaar geleden op de Spelen in Tokio had gevestigd.

De Chinese Zhaoqian Zhou (1:43.24) en de Amerikaanse Susannah Scaroni (1:43.42) reden naar zilver en brons.

Bayekula reed een groot deel van de race aan de leiding, maar in de laatste vijftig meter zakte ze nog helemaal terug naar de vijfde plaats. Achteraf was de Brusselse te teleurgesteld om te reageren. Ze snelde de verzamelde Belgische pers in de mixed zone voorbij, rechtstreeks naar haar kleedkamer.

Eerder op de dag was ze de snelste van alle atletes in de reeksen met 1:45.42. Onze landgenote komt later deze Spelen nog in actie op de 100 meter (woensdag) en de 400 meter (vrijdag).

Het zijn haar eerste Paralympische Spelen. Bayekula lijdt aan spina bifida, een onvolledige ontwikkeling van de wervelkolom. De Brusselse verbrak eerder dit jaar het wereldrecord op de 400 meter, maar had ook ambities op de 800 meter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Paralympics Parijs , Léa Bayekula

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni