Jan Vertonghen en Zeno Debast als Rode Duivel

| Jan Vertonghen en Zeno Debast als Rode Duivel.

Debast en Vertonghen gaan naar het EK, ook Witsel weer van de partij

© Belga - BRUZZ
28/05/2024

Domenico Tedesco neemt Axel Witsel en nieuwkomer Maxim De Cuyper op in zijn groep voor het Europees kampioenschap in Duitsland. In het bondsgebouw in Tubeke maakte de bondscoach dinsdagvoormiddag een selectie met 25 spelers bekend. RSCA stuurt, met Vertonghen en Debast, twee spelers naar het EK.

De 35-jarige Witsel speelde zijn 130e en voorlopig laatste interland eind 2022 tegen Kroatië op het WK in Qatar, waar België in de groepsfase sneuvelde. Enkele maanden later maakte de Luikenaar zijn afscheid als international bekend, al liet hij nadien toch opnieuw weten "open te staan" voor een terugkeer.

Omdat Jan Vertonghen (lies) en Arthur Theate (enkel) door blessures wat twijfelachtig zijn, is de spoeling achterin dun. Zo kwam er plaats vrij voor Witsel, die bij Atlético Madrid een vaste waarde is centraal achterin. Maxim De Cuyper, de 23-jarige polyvalente verdediger van kampioen Club Brugge, is de enige nieuwkomer in de selectie.

Naast Vertonghen is ook zijn Anderlecht-collega Zeno Debast, die wellicht zijn laatste wedstrijd in een paars-wit truitje achter de rug heeft, opgenomen in de selectie. Verder zijn heel wat ex-spelers van RSCA van de partij: Romelu Lukaku, Jérémy Doku en Youri Tielemans zullen onder meer van de partij zijn.

Selectie

De drie keepers die naar Duitsland gaan zijn Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town) en Matz Sels (Nottingham Forest).

Tedesco rekent op acht verdedigers: Timothy Castagne (Fulham), Zeno Debast (Anderlecht), Maxim De Cuyper (Club Brugge), Wout Faes (Leicester), Thomas Meunier (Trabzonspor), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Anderlecht) en Axel Witsel (Atlético Madrid).

De middenvelders in de selectie zijn: Kevin De Bruyne (Manchester City), Yannick Carrasco (Al-Shabab), Charles De Ketelaere (Atalanta), Amadou Onana (Everton), Orel Mangala (Lyon), Youri Tielemans (Aston Villa), Arthur Vermeeren (Atlético Madrid) en Aster Vranckx (Wolfsburg).

Voorin rekent de bondscoach op Johan Bakayoko (PSV), Jérémy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (AS Roma), Dodi Lukebakio (FC Sevilla), Loïs Openda (RB Leipzig) en Leandro Trossard (Arsenal).

Openingsmatch tegen Slovakije

Vrijdag (31 mei) verzamelen de Rode Duivels in Tubeke voor de start van de voorbereiding. Voor het vertrek naar Duitsland op 12 juni staan in het Koning Boudewijnstadion in Brussel nog twee oefenduels gepland, tegen Montenegro (5 juni) en Luxemburg (8 juni).

De Rode Duivels openen hun EK op 17 juni in Frankfurt tegen Slovakije. Aansluitend speelt het team van Tedesco op 22 juni in Keulen tegen Roemenië. De Belgen sluiten groep E af met een wedstrijd op 26 juni in Stuttgart tegen Oekraïne.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni