| Ongeloof en ontgoocheling bij de spelers van Anderlecht, die dinsdagavond nooit hun niveau haalden in de inhaalwedstrijd tegen RC Genk.

Eerste nederlaag van het seizoen voor stuurloos Anderlecht

17/09/2024
Updated: 17/09/2024 22.51u

RSC Anderlecht blijft zoekende. Dinsdagavond leed de recordkampioen zijn eerste nederlaag van het seizoen na een wedstrijd die voor hetzelfde geld tot een afstraffing had kunnen leiden, mocht RC Genk zorgvuldiger met de talrijke kansen zijn omgesprongen. Nu bleef het 0-2, waarna het thuispubliek, dat wel heel hoge verwachtingen koestert van dit samenraapsel, de eigen ploeg opnieuw op een striemend fluitconcert trakteerde.

Eigenlijk mocht de thuisploeg blij zijn dat ze aan de rust überhaupt nog in de wedstrijd zat. Hoe de Limburgers in de eerste helft Anderlecht van de mat speelden moet voor het trotse thuispubliek een kwelling zijn geweest. Het was vooral de verdienste van doelman Colin Coosemans dat het na een halfuur nog steeds 0-0 stond.

Zo verhinderde de Gentenaar dat Jarne Steuckers al na zeven minuten RC Genk via een penalty op voorsprong trapte. De aanleiding voor de strafschop was discutabel, een licht contact tussen Jörgensen en Tolu deed scheidsrechter Lambrechts naar de stip wijzen. Hoe de van STVV overgekomen Steuckers vervolgens op een halfslachtige manier naar doel schoot, was een meevaller voor Coosemans, die ook de rebound via zijn schouder afblokte.

Het zou lang niet de enige cruciale ingreep van Coosemans zijn in een vinnige eerste helft. Al kort na de aftrap verhinderde hij dat een harde uithaal van El Ouahdi doel trof.

Na de gemiste penalty ging Genk door op het elan, maar net als Steuckers bij de penalty, reageerde Tolu te lichtzinnig op een scherpe voorzet van Sor.

Onhandig

Vijftien (!) doelpogingen realiseerden de bezoekers voor de rust, mede dankzij de onhandige manier waarop de paars-witte verdediging te werk ging. Daar was geen sprake meer van Simic en Sardella, zoals afgelopen zaterdag tegen Westerlo, maar stonden Dendoncker en Foket de lijnen uit te zetten. Veel ervaring, maar vooral op fysiek vlak is de achterstand van het duo alarmerend. Hoe Sor keer op keer Foket ter plaatse liet was kenmerkend voor het samenraapsel dat Riemer vandaag tot zijn beschikking heeft. Diezelfde Foket had wel de grootste kans voor de thuisploeg, maar Hendrik Van Crombrugge reageerde fluks op de strakke trap van de Dilbekenaar.

Wat onvermijdelijk was, gebeurde in minuut 37. Na slecht uitverdedigen van Jörgensen, trapte El Ouahdi (ex-RWDM) de hoekschop voor doel. Heynen verlengde tot op de borstkas van de stoere Sadick, waarna de bal achter Coosemans in doel cambrioleerde. Dat het enkele minuten later geen 0-2 stond via Tolu was opnieuw te danken aan een goede tussenkomst van Coosemans.

Geduld van de fans

Van het redelijke niveau voor rust bleef in de tweede helft nog weinig over. Twee kleine kansen van Kasper Dolberg buiten beschouwing gelaten gebeurde er amper iets voor de twee doelen. Dat hield de paars-witte hoop op een gelijkspel (het vierde al dit seizoen) levend, al had Sor altijd moeten scoren toen hij in minuut 68 alleen voor Coosemans kwam. De Nigeriaan weigerde het vonnis te vellen en schoof de bal nipt naast het doel.

Ondertussen waren Verschaeren (voor Amuzu), Sardella (voor Foket), Angulo (voor Edozie) en Ashimeru (voor Leoni) door Riemer in het stuurloze team gedropt, maar een verrassende draw zat er niet meer in. Integendeel, Adedeji maakte er enkele minuten voor tijd 0-2 van.

De vraag nu is of Brian Riemer van het bestuur de tijd krijgt om zijn team weer op te lappen tegen zaterdag, wanneer het verrassend sterk gestarte Charleroi op bezoek komt in het park. Het geduld van de fans lijkt stilaan op, wat bizar is omdat hun onsamenhangende ploeg toch nog altijd derde staat in klassement, op één punt van Club Brugge en vier van leider Racing Genk.