Belga

| Fans van RSCA doen het veld paars kleuren tijdens een match in mei.

Fanclub Anderlecht boycot Clasico zonder uitfans: 'Een 12e man moet er zijn'

© Belga
05/10/2024

Fanclub Mauves Army 2003 slaat zondag de eerste twaalf minuten van de Clasico tussen Anderlecht en Standard over. Dat maken de Anderlechtsupporters zaterdag bekend in een statement op sociale media. De fanclub vindt het niet kunnen dat beide clubs besloten hebben voorlopig geen uitfans meer toe te laten bij onderlinge wedstrijden.

Verschillende incidenten in wedstrijden tussen Anderlecht en Standard zorgden er eind vorig jaar voor dat beide clubs tot een overeenkomst kwamen: geen bezoekende supporters meer in Clasico's tot het einde van het seizoen 2024-2025. Een beslissing waar Mauves Army 2003 niet mee kan leven.

"Er zijn bepaalde grenzen overschreden en dat erkennen we", klinkt het. "Vandaag hebben we besloten om deze gelegenheid te markeren en onze afkeur uit te spreken over deze beslissing."

"Het lijkt ons duidelijk dat er tussenoplossingen overwogen hadden kunnen en moeten worden. Daarom zullen we de eerste 12 minuten van de Clasico niet bijwonen. Om iedereen eraan te herinneren dat de aanwezigheid van de 12e man, thuis of uit, een niet-onderhandelbare voorwaarde is voor de organisatie van een voetbalwedstrijd."

Beker van België

De beslissing van Anderlecht en Standard om geen bezoekende fans meer toe te laten kwam er na ongeregeldheden tijdens de achtste finale van de Beker van België op 7 december 2023.

Met nog een kleine tien minuten te spelen stond Anderlecht in eigen stadion met 2-0 voor tegen tien Standard-spelers, waarop de frustratie van de uitfans overkookte. Ze gooiden pyro's en stoeltjes vanuit hun eigen vak naar het Anderlecht-vak eronder, waarop die ook teruggooiden.

Er werden ook meerdere rookbommen en stukken vuurwerk op het veld gegooid, waardoor de scheidsrechter niet anders kon dan de wedstrijd tijdelijk te staken. Na een afkoelingsperiode kon de partij zonder incidenten uitgespeeld worden.

Blijvend probleem

Uitfans van Anderlecht blijven zich intussen wel misdragen. Donderdag nog kwamen RSCA-fanclubs onder vuur na een Europa League-wedstrijd tegen Real Sociedad in San Sebastian.

De Spaanse ploeg was niet te spreken over het gedrag van Anderlecht-fans en had daarover een statement op zijn website geplaatst. Fans van paars-wit hadden met zitjes gegooid naar de thuisfans, die moesten vluchten uit hun vak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni