Belga

| Al Sahafi brengt de thuisploeg op de voorsprong. De verdedigers van Anderlecht komen te laat.

Anderlecht lijdt gezichtsverlies, hekkensluiter Beerschot wint met 2-1

18/10/2024

RSC Anderlecht heeft in de eerste wedstrijd van David Hubert als volwaardig hoofdtrainer van paars-wit alles behalve een verpletterende indruk gemaakt. Meer zelfs, in het Olympisch stadion van Beerschot leden de Brusselaars tegen de laatste van het klassement de tweede nederlaag van het seizoen: 2-1.

Anderlecht begon vrijdagavond voortvarend aan de eerste wedstrijd sinds de interlandbreak, in die mate dat het team na een kwartier al de beslissing had moeten forceren. Maar zowel aanvoerder Dendoncker (slecht gerichte kopbal na een vrije trap van Rits) als Edozie (te besluiteloos voor doel) verzuimde de kansen af te werken.

Na dat veelbelovende openingskwartier haalde Anderlecht onverwacht het voet van het gaspedaal. Paars-wit (met Dendoncker dus als vervanger van Simic en Edozie in plaats van Degreef) liet dat andere paars-wit stukje bij beetje in de wedstrijd komen. Met fatale gevolgen. Eerst belandde een trap van Verlinden nog op de paal, maar op het halfuur scoorde Marwan Al Sahafi, de spits die zich zou ontpoppen tot man van de wedstrijd, het openingsdoelpunt. De aanname van de Saoedi met zijn rechtervoet was weergaloos, het verdedigen van Jorgensen veel minder. Coosemans had ook niet zijn beste reactie in huis toen de bal onder hem in doel verdween.

Tweede nederlaag

Ondanks de achterstand leek Anderlecht zich bij de rust weinig zorgen te moeten maken, daarvoor was het overwicht (paars-wit liet dertien pogingen op doel noteren, Beerschot maar vier) in de eerste helft toch te groot. Dus, toen Anderlecht al meteen bij het begin van de tweede helft een penalty mocht trappen, na een opvallende trekfout van Dagbo, en Dolberg feilloos de bal binnentrapte leek het een kwestie van tijd te zullen worden voor de Brusselaars de wedstrijd in hun voordeel zouden beslechten.

Niets bleek minder waar. Dolberg had op het uur nog een grote kans, maar daarna herrees Beerschot op een bijzondere manier. Antoine Colassin, ooit nog schitterend tegen Club Brugge in het Astridpark, maar nu in dienst van Beerschot zette Al Sahafi onbaatzuchtig op weg naar de verrassende 2-1.

Daarna kwam het aan op strijd en daarin bleek de recordkampioen uit Brussel verrassend de mindere. Vlotte combinaties kwamen er niet meer, kansen evenmin. Meer zelfs, mocht Al Sahafi iets minder vermoeid zijn geweest, dan had hij gerust een derde treffer kunnen aantekenen.

Voor Anderlecht is dit de tweede nederlaag van het seizoen, na eerder verlies thuis tegen Racing Genk, de laatste wedstrijd onder leiding van Brian Riemer. Volgende week wacht Anderlecht de uitwedstrijd bij rivaal Club Brugge, hoofdtrainer Hubert en zijn spelers weten meteen waar ze aan toe zijn.