Belga

| Jonathan & Kevin Borlée zijn zaterdagavond tijdens de 48e editie van de Memorial Van Damme gehuldigd door het Belgische publiek.

Kevin en Jonathan Borlée nemen in ereronde afscheid van Koning Boudewijnstadion

© Belga
14/09/2024

Kevin en Jonathan Borlée zijn zaterdagavond tijdens de 48e editie van de Memorial Van Damme gehuldigd door het Belgische publiek. De tweelingbroers, die hun spikes aan de haak hangen, namen in hun ereronde afscheid van het Koning Boudewijnstadion.

De zichtbaar geëmotioneerde broers Borlée kwamen na de Amerikaanse atletiekvedette Michael Johnson in een bijzondere wagen het stadion binnen en kregen meteen een daverend applaus van de dikke 30.000 toeschouwers. Kévin, die eerder zaterdag nog samen met broer Dylan Borlée, Tuur Bras en Jonathan Sacoor voor Olympic Essenbeek Halle het Belgisch clubrecord aanscherpte op de 4x400 meter, en Jonathan Borlée kregen in de laatste rechte lijn ook een erehaag, gevormd door (voormalige) ploegmaats.

Nadien gingen de afscheidnemende broers Borlée nog op de foto met hun zus Olivia en hun vader en vaste coach Jacques. De atletiekbroers nemen afscheid na een carrière van maar liefst zestien jaar.

De broers Borlée kwamen voor het eerst aan de oppervlakte op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Samen met Cédric Van Branteghem en Arnaud Ghislain sprintten ze bij de Belgian Tornados naar een vierde plaats in de finale van de 4x400 meter estafette. Nadien liepen de broers Borlée samen naar nog een vierde plaats in de olympische estafettefinales van Rio in 2016, drie Europese titels (2012, 2016 en 2018) en twee Europese indoortitels (2015 en 2019). Kévin Borlée heeft nog twee andere vierde plaatsen in olympische estafettefinales (2021 en 2024), een Europese indoortitel (2023) en een wereldtitel indoor (2022) in de aflossing op zijn palmares staan.

Op individueel vlak zet Kévin Borlée een punt achter zijn carrière na een Europese titel (2010), een zilveren medaille op het EK in Berlijn (2018) en brons op het WK in Daegu (2011). Daarnaast werd hij in 2012 vijfde in de olympische finale van de 400 meter en kreeg hij in 2011 de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Jonathan Borlée behaalde in zijn individuele carrière onder meer een vierde plaats op het WK van 2013 in Moskou, een zesde plaats in de olympische finale van de 400 meter op de Spelen in Londen en een bronzen medaille op het EK in Berlijn. Tot slot was hij met een tijd van 44.43 ook twaalf jaar houder van het Belgisch record op de baanronde. Vorige maand moest Jonathan Borlée wegens blessureleed verstek laten gaan voor de Spelen in Parijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni