Belga

| Duplantis springt met stadionrecord de Brusselse nacht in

Ondanks de kou, toch records op eerste avond van de Memorial Van Damme

© Belga - BRUZZ
14/09/2024

De atletiekmeeting Memorial Van Damme wordt dit jaar voor het eerst gespreid over twee dagen. Gisterenavond startte de Memorial bij amper 12 graden en dat was volgens de atleten- zo getuigde onder meer de Zweedse atleet Armand Duplantis - geen hulp om records neer te zetten.

De Zweedse polsstokspringer Armand Duplantis sprong met 6,11 m wel 1 centimeter hoger dan zijn meetingrecord van vorig jaar, maar hield het daarna voor bekeken. "De sfeer was top, zoals altijd. Maar ik voelde me niet goed en de koude hielp ook niet. Ik ben heel moe, maar ik ben er toch in geslaagd om een fantastisch seizoen op een mooie manier af te sluiten. Ik ben heel blij met die 6,11 meter," vertelde de Zweed aan Sporza.

Meetingrecords

Belg Ben Broeders, die zijn seizoensbeste van 5 meter 82 evenaarde, eindigde als derde samen met de Amerikaan Sam Kendricks. Ook in het discuswerpen sneuvelde het meetingrecord. Niet wereldrecordhouder Mykolas Alekna, maar Matthew Denny zette met 69,96 meter de nieuwe standaard in Brussel neer.

Overige resultaten

De Belg Isaac Kimeli eindigde als zesde op de 5.000 meter met een tijd van 12:58.16. Hij was anderhalve seconde trager dan zijn persoonlijk record van 12:56.53. De overwinning ging naar de Ethiopiër Berihu Aregawi (12:43.66), die zijn landgenoten Hagos Gebrhiwet (12:44.25) en Telahun Haile Bekele (12:45.63) net voorbleef.

Jochem Vermeulen eindigde als vijfde en benadrukte na afloop: “Ik heb bewezen dat ik op dit niveau thuishoor.” Met zijn vijfde plaats op de Memorial trekt Vermeulen een streep onder een bijzonder seizoen, inclusief nationale records op de 1.500 meter en de mijl. "Ik heb een heel seizoen op een heel hoog niveau gelopen," zegt hij. "Dat geeft veel vertrouwen richting komende jaren."

De Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone won de B-reeks van de 400 meter met een tijd van 49.11 seconden. De Belgische Hanne Claes, die haar afscheidswedstrijd liep, eindigde als vijfde in de B-reeks. "Ik ben blij dat ik op een hoogtepunt heb kunnen stoppen," vertelde de Belgian Cheetah na afloop.

Belgisch atleet Michael Obasuyi eindigde als vijfde op de 110 meter horden met een tijd van 13.31 seconden. Hoewel hij een tiende van een seconde boven zijn Belgisch record van 13.20 bleef, gaf hij een sterke prestatie neer. De overwinning ging naar de Fransman Sasha Zhoya, die won in 13.16 seconden.

Rani Rosius, de 24-jarige Limburgse, eindigde als negende met een tijd van 11.37 seconden. De overwinning bij de vrouwen ging naar de olympisch kampioene Julien Alfred uit Saint Lucia, die won in 10.88 seconden.

Ereronde Olympische Spelen en Brusselse dj

De Belgische olympische en paralympische atleten van de afgelopen Spelen in Parijs hebben vrijdagavond tijdens de Memorial Van Damme een ereronde gemaakt in het Koning Boudewijnstadion. De vele atleten werden ook gehuldigd door koning Filip.

Ook zaterdagavond is een bijzonder programma gepland. De atleten beginnen vanaf 17.45 aan een nieuwe ronde wedstrijden, die doorgaan tot ongeveer 22 uur, waarna Brusselse dj Henri PFR het sportevenement afsluit met muziek en een lasershow.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni