Belga

| Bayekula tijdens haar gouden race donderdagavond op de 400 meter.

Tweede goud voor Brusselse rolstoelatlete Bayekula: 'Wil dat mensen me als voorbeeld zien'

© Belga - BRUZZ
05/09/2024
Updated: 05/09/2024 22.12u

De Brusselse rolstoelatlete Léa Bayekula heeft haar tweede gouden medaille op de Paralympics beet. Na de 100 meter woensdagavond won ze donderdag ook de 400 meter, haar favoriete afstand.

Bayekula was de topfavoriete in de T54-klasse en maakte die status waar. Ze reed van start tot finish aan de leiding en klokte een tijd van 53.05. De Zwitserse Manuela Schär, die nog sterk kwam opzetten, greep het zilver in 53.14. Het brons ging naar de Chinese Zhou Zhaoqian (54.01), na de diskwalificatie van de Amerikaanse Tatyana McFadden.

Bayekula zette eerder donderdag de snelste tijd neer in de reeksen (52.25). Enkel de top drie van beide reeksen en de twee snelste verliezende tijden stootten door naar de finale.

De 29-jarige Bayekula lijdt aan spina bifida, een onvolledige ontwikkeling van de wervelkolom. De Brusselse verbeterde eerder dit jaar het wereldrecord op de 400 meter tot 50.91.

Eerder op deze Paralympics eindigde ze als vijfde in de finale van de 800 meter (T54). Woensdagavond veroverde ze het goud op de 100 meter (T54).

"Geweldig dat het gelukt is"

Bayekula was na afloop erg opgelucht en tevreden: "Twee keer goud winnen is buitengewoon."

De Brusselse was als wereldrecordhoudster vooraf de grote favoriete. "Ik heb een heel erg goede race gereden", pufte zein de mixed zone van het Stade de France. "Ik voelde in het slot aan mijn rechterkant de Zwitserse terugkomen, maar ik besefte ook dat ik genoeg over zou houden. Deze tweede gouden medaille is echt uitzonderlijk, in een ongelofelijke sfeer in het stadion. Ik voelde me vooraf erg vermoeid, en dacht niet dat ik het zou halen. Het is geweldig dat het toch gelukt is. Ik heb eigenlijk nu even tijd en een moment van rust nodig om alles te laten bezinken."

De sprintster hoopte met haar twee titels het bewustzijn van het grote publiek voor de paralympische sport te vergroten. "Dit is heel belangrijk voor mij, en voor ons als beweging", stelde ze. "Voor mij staan olympiërs en paralympiërs op dezelfde hoogte, maar wij krijgen veel minder aandacht. We zijn allemaal atleten. En dit is de kans voor ons om ons gezicht en onze waarden te tonen. We hebben ook het recht op aandacht en op sponsoring. Dat is voor mij het belangrijkste. Ik wil niet dat mensen me als een idool zien, maar wel een voorbeeld."

Haar goud is de tiende medaille van Team Belgium op de Paralympics en de vierde gouden plak. Ook tafeltennisser Laurens Devos is al zeker van eremetaal, maar de kleur ligt nog niet vast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Léa Bayekula , Paralympics Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni