Paralympische atleten krijgen warm onthaal op trappen van Beurs

© Belga - BRUZZ
09/09/2024

De Belgische atleten die hebben deelgenomen aan de Paralympische Spelen in Parijs zijn maandag gevierd door het publiek tijdens een ceremonie aan de Beurs van Brussel, die vanwege "praktische redenen" verkozen werd boven het stadhuis.

De Paralympische Spelen waren voor België een succes. Team Belgium stak op Franse bodem veertien medailles (zeven gouden, vier zilveren en drie bronzen) op zak. Drie daarvan kwamen van atleten uit Brussel. Zo won Maxime Hordies zilver in de tijdrit bij de MH1-klasse. Rolstoelsprinster Léa Bayekula won maar liefst twee keer goud: eentje op de 100 meter sprint en de andere op de 400 meter para atletiek categorie T54.

De atleten werden maandag eerst ontvangen in het recent gerenoveerde beursgebouw door de Brusselse burgemeester Philippe Close, de Brusselse schepen van Sport Benoit Hellings, de minister voor Personen met een handicap Karine Lalieux, secretaris-generaal van het Belgische paralympische comité Dominique Gavage en directeur van de Nationale Loterij Jannie Haek.

Vervolgens werden de atleten een voor een uitgenodigd op de trappen van de Beurs om applaus in ontvangst te nemen. 25 van de 29 atleten tekenden uiteindelijk present. Gouden medaillewinnaars Léa Bayekula, Maxime Carabin (100 en 400 meter T52) en Laurens Devos (tafeltennis klasse 9) maakten als laatsten hun opwachting, voordat ook de leden van de omkadering op het toneel verschenen.

'Uniek moment'

"Het is heel leuk, het toont aan dat er interesse in ons is," reageerde Laurens Devos, die in Parijs een derde opeenvolgende paralympische titel bemachtigde. "Het is een uniek moment. We mogen de mensen bedanken die gekomen zijn om te applaudisseren en ons te feliciteren."

"Ik had geen dergelijke opkomst verwacht, ik ben heel tevreden," liet Bayekula optekenen. Carabin "hoopte" maar "verwachtte niet zo'n opkomst" en vond het "geniaal om te beleven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni