| Aanvoerder Vertonghen probeert eigen fans tot bedaren te brengen tijdens de recente bekerwedstrijd Union-Anderlecht.

Pro League grijpt in na supportersgeweld: geen uitfans wanneer match wordt stilgelegd

© Belga
08/02/2024

De Pro League heeft donderdag gereageerd op het supportersgeweld van de voorbije maanden. Clubs, waarvan de supporters verantwoordelijk zijn voor het tijdelijk of definitief stilleggen van een wedstrijd, zullen hun drie volgende uitwedstrijden zonder fans moeten afwerken. Dat maakte de Belgische belangenvereniging voor profclubs bekend in een persbericht. Als er binnen de twaalf maanden opnieuw problemen opduiken, komen daar vijf wedstrijden bij. De nieuwe maatregel is vrijdag meteen van kracht.


De Pro League is vele incidenten duidelijk beu. "In de afgelopen weken hebben we gedrag in onze tribunes gezien dat we simpelweg niet dulden", verklaarde Lorin Parys, de CEO van de Pro League. "Omdat de veiligheid van al onze supporters onze grootste zorg is, nemen we nu zeer strenge maatregelen. Heel eerlijk, dit gaat in tegen hoe wij voetbal zien met thuis- en uitsupporters in één stadion. Maar door het gedrag van enkele mensen die zich voordoen als supporter, zullen we nu op deze manier optreden."

De Pro League gaat verder nauwer samenwerken met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er wordt ook een permanent overlegorgaan rond veiligheid opgestart met de Belgische voetbalbond (KBVB) en de Dienst Voetbalveiligheid van Binnenlandse Zaken. "Geweld en vandalisme horen niet thuis in het voetbal", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. "In de zomer van 2023 verstrengden en vernieuwden we daarom de voetbalwet. Hiermee geven we als overheid een krachtig signaal en nemen we ons engagement op voor een veilig voetbal, dat we samen met onze partners Pro League, KBVB en de FOD Binnenlandse Zaken zijn aangegaan."

Nieuwe vormen van toegangscontroles

Piet Vandendriessche, de CEO van de voetbalbond, trad haar bij. Hij toonde zich tevreden met de maatregel van de Pro League. "Dit is een belangrijke stap om wangedrag een halt toe te roepen. Samen maken we werk van een uniforme aanpak en eenduidige handhaving." De Pro League gaf nog mee te investeren in nieuwe vormen van toegangscontroles. Een pilotproject werd opgezet met itsme®, om de identificatie bij de aankoop van tickets te versterken.

Er wordt, samen met de Universiteit Gent en Binnenlandse Zaken, ook gewerkt aan een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt nieuwe technologie algemeen in te zetten voor de toegangscontrole in stadions. Ook het beter gebruik van camerabeelden bij de identificatie van toeschouwers die zich misdragen is een belangrijk werkpunt.

Tot slot wilde de Pro League nog benadrukken dat sinds de oprichting van de Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen, in juli 2022, al voor meer dan 380 jaar aan stadionverboden werden uitgedeeld. Vier keer meer zaken dan voorheen werden behandeld. De databank van stadionverboden is bovendien gekoppeld aan het ticketingsysteem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Pro League , voetbalfans , voetbalgeweld , Union-Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni