Belga Image

| Supporters van Anderlecht op de foto tijdens een voetbalwedstrijd tussen de Belgische ploeg RSC Anderlecht en de Spaanse ploeg Real Sociedad, donderdag 3 oktober in San Sebastian, Spanje, op de tweede dag van het UEFA Europa League-toernooi.

Rellende paars-witte fanclub slaat mea culpa voor wangedrag leden in San Sebastian

© Belga
08/10/2024

Mauves Army heeft dinsdagavond in een communiqué op Facebook mea culpa geslagen voor het gedrag van een deel van zijn leden bij de Europa League-wedstrijd op verplaatsing bij Real Sociedad. "Voor hun daden is geen enkel excuus en we kunnen enkel de feiten erkennen", klinkt het.


"Afgelopen donderdag hebben we collectief gefaald in het beheersen van het gedrag van enkele leden. We willen onze welgemeende excuses aanbieden aan de club, de spelers en de andere supporters. We veroordelen het gedrag van de betrokkenen en nemen als groep de volledige verantwoordelijkheid op ons."

In het stadion in San Sebastian braken Anderlecht-supporters stoeltjes af, waarmee ze de thuisfans bekogelden. De match moest even stilgelegd worden. Eerder hadden hooligans in de binnenstad ook al amok gemaakt. Real Sociedad sprak er schande van. "Je kunt niet naar het voetbal komen om een klootzak te zijn", sprak kapitein Mikel Oyarzabal.

Dat de fans na de wedstrijd ook nog gegroet werden door de Anderlecht-spelers, vond men in San Sebastian 'onbegrijpelijk'.

Collectieve afkeuring

Zondag gebeurde dat na de 3-0-zege tegen Standard niet. Mauves Army werd gepasseerd. Bovendien werden de leden van de supportersgroep door andere toeschouwers uitgejouwd toen ze bij een protestactie - tegen het verbod op uitsupporters bij de clasico's - pas twaalf minuten na de aftrap op de tribunes kwamen. "In slechts 45 minuten ging het van een stadion dat ons ter ere van ons twintigjarige bestaan toezong, naar een begrijpelijke en collectieve afkeuring tijdens de afgelopen clasico", beseft Mauves Army.

"We zijn ons bewust van de gevolgen van onze acties en begrijpen dat we de storm die we zelf veroorzaakt hebben, zullen moeten doorstaan. Het zal tijd en inspanningen vergen om de gemaakte fouten recht te zetten. Intern zullen we de nodige lessen trekken uit dit fiasco en stappen ondernemen om het voortbestaan van onze groep te waarborgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Brussel Kort , Mauves Army , Supportersrellen , Europa League , poulefase Europa League , real sociedad , RSC Anderlecht , RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni