Brusselse Paralympische atleten op de Paralympics in Parijs 2024: tennisser Joachim Gérard

Belgaimage

| Brusselse Paralympische atleten op de Paralympics in Parijs 2024: tennisser Joachim Gérard.

Rolstoeltennisser Joachim Gérard is vlaggendrager bij paralympische openingsceremonie

© Belga - BRUZZ
26/08/2024

Rolstoeltennisser Joachim Gérard uit Ukkel draagt woensdagavond (vanaf 20 uur) de Belgische vlag tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Parijs. Dat maakte Paralympic Team Belgium maandag bekend in een persbericht. Hij wordt vergezeld door amazone Manon Claeys uit Maldegem.

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) loste nog weinig details over de openingsceremonie van de Paralympische Spelen, die zal plaatsvinden op de Champs-Élysées en de Place de la Concorde in Parijs.

De twee Belgische vlaggendragers zijn sinds maandag wel bekend. Het Belgian Paralympic Committee (BPC) koos voor amazone Manon Claeys en rolstoeltennisser Joachim Gérard. Claeys won op de vorige Paralympische Spelen, drie jaar geleden in Tokio, twee bronzen medailles in de dressuur. Gérard was acht jaar geleden in Rio de Janeiro goed voor paralympisch brons in het enkelspel van het tennis. Op de Paralympische Spelen in Tokio werd hij onwel met hartproblemen en lag even op intensieve zorgen. Gérard komt uit Ukkel, maar woont ondertussen in Namen.

'Straffe atleten'

"We zijn blij dat we kunnen rekenen op straffe atleten als Manon en Jo", zo verklaarde delegatieleider Olek Kazimirowski. "We vinden het ook belangrijk dat een man en vrouw die taak op zich willen nemen."

Claeys en Gérard reageerden erg gelukkig op de keuze. "Als trotse paralympische atlete voel ik me enorm vereerd met deze opdracht," zei Claeys. "We hebben een rol te spelen als rolmodel voor mensen met een beperking, maar ook voor anderen, omdat we laten zien dat alles mogelijk is als je niet opgeeft... Het geeft me een extra boost om België trots te maken. Dat gezegd zijnde, weet ik niet echt wat ik van die ceremonie moet verwachten. Deelnemen aan de openingsceremonie in Tokio was al heel indrukwekkend. Hier, met de vlag, het publiek en de legendarische locaties... ik heb nu al kippenvel."

'Grote eer voor een "oude rot"

Gérard was ontroerd bij het horen van de aankondiging. "Het is een grote eer. Zelfs voor een 'oude rot' als ik is het iets buitengewoons, zeker nu het mijn laatste Spelen zijn. Hopelijk kan ik Paralympic Team Belgium de weg naar de overwinning tonen en de jongere atleten inspireren vanuit mijn ervaringen."

De Belgische delegatie op de Paralympische Spelen in Parijs bestaat uit 29 atleten. Drie jaar geleden in Tokio waren amazone Michèle George en goalballer Bruno Vanhove de Belgische vlaggendragers. Rolstoelsprinter Peter Genyn droeg de driekleur tijdens de sluitingsceremonie in de Japanse hoofdstad.

De Paralympische Spelen vinden dit jaar plaats in Parijs van 28 augustus tot en met 8 september. Het aantal Belgische deelnemers bleef in vergelijking met Tokio stabiel. In Japan deden er 31 atleten mee, nu zijn er dat 29 (plus twee gidsen in de marathon). Drie van hen zijn Brusselaars.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni