| Rellen in de tribunes ontsierden het einde van een woelige bekerwedstrijd

RSC Anderlecht moet eerste wedstrijd nieuwe competitie in leeg stadion spelen

© BRUZZ - Belga
04/07/2024
Updated: 04/07/2024 12.37u

RSC Anderlecht speelt de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, eind juli tegen Sint-Truiden, in een leeg stadion. Dat is een gevolg van de rellen eind 2023 in de bekerwedstrijd tegen Standard. De Brusselse club gaat niet in beroep tegen de beslissing.

De Disciplinaire Raad van de Belgische voetbalbond besliste woensdagavond dat Anderlecht de eerste competitiewedstrijd van het voetbalseizoen '24-'25, een thuisduel tegen STVV, met gesloten deuren moet spelen.

De beslissing is een gevolg van de voorwaardelijke straf die de club kreeg na de wedstrijd in Standard die werd stilgelegd in oktober 2022 door wangedrag van de paars-witte supporters. Nadat een jaar later opnieuw onregeldheden plaatsvonden tussen beide supporterskernen tijdens de bekerwedstrijd tussen Anderlecht en Standard werd de voorwaardelijke straf effectief.

Bovenop de wedstrijd zonder publiek krijgen de Brusselaars ook een boete van 7.500 euro.

Champions' play-offs

Anderlecht en Standard werden na de incidentrijke bekerwedstrijd, eind 2023, in eerste aanleg veroordeeld tot een wedstrijd zonder publiek. Standard ging niet in beroep tegen de beslissing en werkte een duel achter gesloten deuren al af in de Europe Play-offs van het voorbije seizoen.

Anderlecht ging in beroep, waardoor het in de Champions' Play-offs telkens voor een uitverkocht stadion kon spelen.

De Brusselaars hadden tijdens de zitting van de Disciplinaire Raad op 21 mei maar liefst elf middelen ingeroepen in een poging de straf te ontlopen, van partijdigheid van de verschillende disciplinaire instanties tot schendingen van de rechten van verdediging.

Zo had Anderlecht ook geargumenteerd dat de club onder 'dwang' het reglement had ondertekend dat hen nu zou straffen, aangezien het anders de commerciële activiteit van voetbalploeg niet zou kunnen uitvoeren.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Ook was er een probleem met de persoonlijke aansprakelijkheid, die stelt dat clubs altijd verantwoordelijk zijn voor de daden van hun supporters. Op dat vlak gaf substituut-procureur Barbara Huylebroeck toe dat de reglementen misschien veranderd moesten worden.

De Raad veegde alles van tafel, logischerwijs verwijzend naar die reglementen.

Het maakte in de uitspraak wel één verschil met die in eerste aanleg: het Comité had de regeling tussen RSCA en Standard over het thuisblijven van uitfans ook als straf opgelegd. Die nam de Raad niet over.

Verder was er ook geen reden om de uitgestelde straf niet effectief te maken. In december 2022 werd Anderlecht al veroordeeld voor ook toen een uit de hand gelopen Clasico (op Sclessin) met gegooide voorwerpen en pyro, tot twee wedstrijden effectief zonder toeschouwers en één met uitstel.

De periode van dat uitstel liep tot 23 december 2023, amper drie weken na het nieuwe voorval. Aangezien er daar ook met objecten gegooid werd en pyro werd afgestoken, kon de Raad niet anders dan de straf omzetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , RSC Anderlecht , Anderlecht-Standard , Beker van België , Voetbalseizoen 2024-2025

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni