David Lloyd Ukkel

| Het buitenzwembad met zicht op clubhuis.

Te warm? Zoek verkoeling in deze exclusieve openluchtzwembaden

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
18/07/2024

Flow het enige openluchtzwembad in Brussel? Toch niet. Voor een frisse duik moet je gewoon nog wat verder de sociale ladder opklimmen. Een overzicht.

Nu de temperaturen weer stijgen, moeten Brusselaars hoofd en enkels koel weten te houden. Een zwembad of badboot langs het Becodok of aan de Heizel is er, ondanks beloftes, niet gekomen. Het 350 meter lange kanaalzwembad is op de lange baan geschoven en zwemmen in Neerpede is met alle beroepsprocedures ook niet voor morgen.

Gelukkig zorgt Flow voor verkoeling. Het sympathieke zwembad in Anderlecht afficheert zichzelf als enige openluchtzwembad in Brussel. Toch zijn er wel degelijk alternatieven om onder een staalblauwe hemel baantjes trekken. Alleen moet je daarvoor wat dieper in de buidel tasten. Of de juiste mensen kennen.

1. Mix

Het meest recente openluchtzwembad is dat van Mix, een gloednieuw hotel-, gym- en welnessproject in het oude AXA-gebouw, aan de zoom van het Zoniënwoud in Watermaal-Bosvoorde. Je vindt er zowel een buiten- als een binnenzwembad van 25 meter. Die zijn het hele jaar door open "om te zwemmen, trainen en te chillen." Met dagelijkse lessen, techniektraining en aquagym-sessies.

Je handdoek naast het zwembad leggen, doe je niet zomaar. Mix is een 'members only' club. Om een abonnement op te starten betaal je afhankelijk van je leeftijd 99 of 199 euro. Het maandelijks lidgeld varieert van 149 euro per maand voor toegang tijdens de daluren tot 199 euro of zelfs 279 euro per maand. In die laatste formule kan je ook gebruik maken van de coworking en mag je één gast per maand uitnodigen.

Mix Brussels, Vorstlaan 25, 1170 Watermaal-Bosvoorde. Meer info: https://mix.brussels/

2. David Lloyd Ukkel

Wat verderop langs diezelfde zoom ligt de David Lloyd Club. Het verwarmde buitenzwembad meet 20 meter en is het hele jaar door geopend. Een plonsbad en poolbar, met prachtig zicht op het clubkasteel, maken het geheel af. Als het weer het toelaat, is het zwembad van 6.30 uur tot 22.30 uur toegankelijk. Toch iets te koud? Dan bieden het binnenzwembad van 25 meter of de spa met hamam, sauna en jacuzzi soelaas.

Honger gekregen van al dat zwemmen? Bestel een slaatje in de Fit Bistro & Raw bar in het clubhuis, of wandel tussen de padel- en tennisvelden naar het tweesterrenrestaurant Le Chalet de la Forêt, honderd meter verderop. Om het helemaal af te maken kun je je kinderen achterlaten in de kinderopvang, of aan een sportkampje laten deelnemen.

Wat dat allemaal moet kosten? Naast het aansluitingstarief van 100 à 200 euro betaal je 179 euro tot 259 euro per maand. In die laatste formule zit een gastenpas en toegang tot alle David Lloyd clubs in Europa.

David Lloyd Ukkel, Lorrainedreef 41, 1180 Ukkel. Meer info:www.davidlloyd.be/nl-be/clubs/uccle/

3. David Lloyd Sterrebeek

Goed, Sterrebeek is niet Brussel, maar vanuit Stokkel is het maar een paar kilometer tot aan de tweede, nieuwere vestiging van David Lloyd.

Langs het golfterrein vind je nagenoeg dezelfde zwemfaciliteiten als in Ukkel. Wel zijn de zwembadsessies verdeeld in tijden voor gezinnen en volwassenen. Zwemlessen voor baby's, kinderen en volwassenen behoren tot de mogelijkheden, en ook hier kan je kinderen van drie maand tot vijf jaar achterlaten in de crèche, om zo "in vrijheid van de club te kunnen genieten."

De tarieven staan niet vermeld op de website. Navraag leert dat ze 'iets anders' zijn dan die in Ukkel, gezien het om nieuwere faciliteiten gaat.

David Lloyd Sterrebeek, Du Roy de Blicquylaan 7A, 1933 Sterrebeek. Meer info: www.davidlloyd.be/nl-be/clubs/sterrebeek/

4. Château Sainte-Anne

Wil je het wat exclusiever, dan is de 'Royal International Club Château Sainte-Anne' misschien je ding. Het clubhuis/kasteeltje staat in Oudergem, vlak naast Hertoginnedal. Een lezing met Amélie Notomb of Georges-Louis Bouchez (MR)? Een concert van Brahms, of een partijtje tennis? Het kan er allemaal.

Maar we zijn hier natuurlijk voor het zwembad. Dat werd pas in 2017 geopend en is sindsdien een ware magneet, vooral voor jonge aspirant-leden, een segment waar de club bewust op mikt. Het zwemseizoen loopt van 26 april tot 26 september. Dan is het zwembad 7 op 7 open en dit van 8 tot 20 uur. Reserveren is niet nodig.

Wil je ongelimiteerde toegang tot al dit lekkers? Dan volstaat het niet om de 310 euro (voor min 34-jarigen) tot 1.250 euro inschrijvingsgeld en nog eens 405 à 1019 euro jaarlijks lidgeld te betalen. Je moet ook een diploma hoger onderwijs hebben - of een uitzonderlijk ondernemend parcours - én twee peters die al lid zijn van de club om je voor te dragen. Na voordracht beslissen alle leden via ballotage (stemming) of je de zomer puffend en zwetend dan wel heerlijk glijdend door het water doorbrengt.

Heb je maar één vriend in de club? Niet getreurd. Elk lid krijgt jaarlijks vijf gastenpasjes. Door de weekenddrukte mogen gasten wel alleen in de week zwemmen en dat aan 20 euro per beurt.

Château Sainte-Anne, Oude Molenstraat 103, 1160 Oudergem. Meer info: www.chateau-sainte-anne.be/nl

5. Villa Empain

"Neen, zwemmen mag niet in het zwembad van Villa Empain, cultural bathing only", lacht de woordvoerder van Villa Empain, het beschermde art-decogebouw in Elsene. Wel mag je op 8 september met je voetjes in het water. Dan vindt de jaarlijkse Summer Party plaats, met performances in het water, hapjes, dj's en Duvel. Tickets zijn pas begin augustus te verkrijgen en zullen 20 euro kosten.

Voor wie niet kan wachten tot dan om rond het zwembad te hangen, is er Friday Late. Elke laatste vrijdag van de maand open de Villa Empain haar deuren van 18 tot 21 uur. Een gewoon ticket van 12 euro verschaft je dan toegang tot villa, de tentoonstellingen en een snuifje elektronische muziek aan het zwembad.

Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67, 1050 Brussel. Meer info: https://villaempain.com/nl/

6. Hotel Le Berger/ Jardin Secret

Waarom geen hotel met buitenzwembad boeken om je te verfrissen? Le Jardin Secret bijvoorbeeld, dat sinds 2021 beschikt over een Melrose Place-achtig openluchtzwembad. Met 6 op 2,5 meter is het eerder bedoeld voor relaxatie dan voor dolle waterpret, zo waarschuwt de website, maar verfrissen zal het doen. Sinds de energiecrisis is het zwembad immers niet langer verwarmd, zelfs al is het het hele jaar open.

Ook via zusterhotel Le Berger heb je toegang tot het zwembad. Weetje: Le Berger bestaat al sinds 1930 en was vroeger een rendez-voushotel. Kenmerkende elementen zoals een dubbele lift om niet gezien te worden, open badkamers, suggestieve decoratie en spiegels naast het bad zijn behouden. Kamers vanaf 97 euro.

Le Jardin Secret/ Le Berger, Bergerstraat 24, 1050 Elsene. Meer info: https://www.lebergerhotel.be/hotel

7. JAM Hotel

"Het is geen 'zwembad' en ook geen 'duik' zwembad, maar meer een 'chill' zwembad." Ook bij JAM Hotel wil men de gasten liever niet met verkeerde verwachtingen opzadelen.

Het smalle, lange en verwarmde dompelbad is dan ook eerder ter aankleding van het terras, dan een plek om baantjes te trekken. In de zomer trekt de coolspot ook locals aan want: iedereen is welkom. Een verdieping hoger huist een rooftopbar die voor het grote publiek toegankelijk is.

Een kamer heb je vanaf 94 euro.

JAM Hotel, Charleroise Steenweg 132, 1060 Sint-Gillis. Meer info: www.jamhotels.eu/brussels/

8. La Maison Chantecler

In een oase van groen, vlakbij het KMI, staat het Maison Chantecler, vernoemd naar de haan uit het verhaal Reinaert de Vos. Het gebouw uit 1906 is nu een guesthouse.

Kers op de tuintaart is een 'seizoensgebonden zwembad' van 15 meter lang, zeer gewaardeerd door gezinnen met kinderen.

Uiteraard kan je alleen maar van het zwembad genieten mits je een kamer geboekt hebt. Een tweepersoonskamer heb je vanaf 187 euro. Voor een kamer met uitzicht op het zwembad betaal je 199 euro.

La Maison Chantecler, Ringlaan 154, 1180 Ukkel. Meer info: https://www.lamaisonchantecler.com/

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Ukkel , Watermaal-Bosvoorde , Sport , Samenleving , David Lloyd Club , Flow , Château Sainte-Anne , The mix , Villa Empain

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni