Een vuiniswagen van Net Brussel bij de verbrandingsoven

| Een vuilniswagen van Net Brussel bij de verbrandingsoven.

Marcolini-medewerker krijgt sanctie na sluikstorten, Net Brussel wil structurele aanpak

JP
© BRUZZ
04/03/2025

De medewerker van chocolatier Pierre Marcolini die afgelopen donderdag afval dumpte bij het openluchtzwembad Flow in Anderlecht kijkt aan tegen een forse sanctie. Maar hij is lang niet de enige vervuiler op de Pierre Marchantbrug, waar één à twee keer per week illegaal afval wordt gedumpt. Net Brussel werkt aan een structurele oplossing.

Ter herinnering: Een bestuurder van een bestelwagen van chocolatier Pierre Marcolini werd op 27 februari betrapt op sluikstorten bij het openluchtzwembad Flow in Anderlecht. Bewakingsbeelden tonen hoe de man verschillende vuilniszakken op straat dumpt. Het blijkt te gaan om een seizoensmedewerker van de chocolatier, die tijdens zijn werkuren privé-afval heeft gedumpt.

De man liet een tiental zakken achter met daarin onder andere textielafval en elektronisch afval zegt Adel Lassouli, de woordvoerder van het agentschap Net Brussel, dat de zakken heeft onderzocht. In de zakken werden ook persoonsgegevens gevonden. In combinatie met de nummerplaat die werd herkend, zal het niet lang duren voordat de dader een sanctie kan verwachten.

Wie vuilnis achterlaat, moet de kosten voor het verwijderen van de zakken of andere artikelen betalen. Deze kosten zullen waarschijnlijk meer dan driehonderd euro bedragen. Bovendien kan de persoon rekenen op een boete. "Vanwege het elektronische afval, dat gevaarlijk is, kunnen de kosten zelfs enkele honderden euro's bedragen", zegt Lassouli.

Dit is de standaardprocedure: sluikstorters krijgen altijd een boete en zijn verantwoordelijk voor de verwijderingskosten. Lassouli waarschuwt: “Het wordt steeds makkelijker om de daders te pakken; dat moeten de mensen goed begrijpen. Zakken of vuilnis weggooien is verboden. We hebben mobiele camera's en vaak sturen mensen ons ook een beschrijving van de dader.”

Werkgroep om sluikstortafval te bestrijden

Volgens het zwembad Flow in Anderlecht, waar het afval werd gedumpt, gebeurt sluikstorten op die locatie één à twee keer per week. Net Brussel is zich bewust van de problematiek en wil werken aan een structurele oplossing.

“Het gaat om een verlaten terrein; we hebben meer sociale controle nodig. De uitdaging is dus om de omgeving beter in te richten."

Adel Lassouli, woordvoerder Net Brussel

“Het gaat om een verlaten terrein; we hebben meer sociale controle nodig. De uitdaging is dus om de omgeving beter in te richten,” zegt de woordvoerder van Net Brussel.

Samen met onder andere de Haven van Brussel werkt Net Brussel aan een structurele oplossing. “We willen parkeren verbieden, omdat we weten dat grote vrachtwagens het zicht blokkeren, en dan gebeurt er van alles daarachter,” legt Lassouli uit. Als de resultaten van de werkgroep goed uitpakken, wil het agentschap het model graag uitbreiden naar andere gemeentes.

Wat hebben sluikstortplekken met elkaar gemeen?

Sluikstortplekken aanpakken kan Net Brussel niet alleen. Vaak zijn er kenmerken in de openbare ruimte die het gedrag uitlokken: weinig sociale controle, muren of bomen die het zicht belemmeren en auto's die tot vlak bij de locatie kunnen parkeren.

Een voorbeeld waar het helemaal misgaat, is de Poincarélaan voor halte Arts et Métiers waar net die drie factoren spelen. Een voorbeeld waar de herinrichting van de openbare ruimte goed heeft uitgepakt, is dan weer de Vilvoordselaan langs de sporen bij het winkelcentrum Docks, daar werd een blinde muur vervangen door doorzichtige hekwerken. "Dit heeft geleid tot veel minder sluikstorten, omdat mensen zich gezien voelen en hun afval niet zomaar achterlaten, zoals ze eerder deden."

'Meer camera's plaatsen is niet genoeg'

“Meer mobiele camera’s plaatsen is niet genoeg,” concludeert Lassouli daarom. “Een efficiëntere inrichting van de openbare ruimte is noodzakelijk. Dit kunnen we niet alleen, daar hebben we de gemeente, stedenbouwkundige diensten en andere instanties voor nodig.”

Afwachten tot brug en de omgeving volledig zijn ontwikkeld, is niet nodig. “Je kunt hier nu al aan werken,” zegt Lassouli. “Bijvoorbeeld door meer licht te plaatsen of via een parkeerverbod. Wij hebben voorstellen en staan open voor discussies met de gemeente hierover.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni