Turkse Brusselaars leven mee met het nationale voetbalteam van Turkije op het EK voetbal 2024 Duitsland. Abut van kebabzaak Emirdag Köftecisi op het Liedtsplein houdt het hoofd koel

PhotoNews/Peter Dhondt/Johan Baeten-BRUZZ. Montage: BRUZZ

| Turkse Brusselaars leven mee met het nationale voetbalteam van Turkije op het EK voetbal 2024. Abut van kebabzaak Emirdag Köftecisi op het Liedtsplein (rechts) houdt het hoofd koel.

Turkse gemeenschap telt af naar EK-kwartfinale: ‘Elftal bulkt van strijd en karakter’

JB
© BRUZZ
06/07/2024

In Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node loopt de Turkse gemeenschap warm voor de kwartfinale tegen Nederland op het EK-voetbal zaterdagavond. “Nu hebben wij een gouden generatie.”

In 2022 beleefde Marokkaans Brussel zijn WK-droom, zaterdagavond hoopt de Turkse gemeenschap dat de ‘Maansterren’ het tot de laatste vier van het EK-voetbal schoppen.

“Als het lukt, zal heel Brussel het geweten hebben”, belooft Cihat op het terras van Le Rixos in Schaarbeek, een café op de Richard Vandeveldestraat vernoemd naar een Turkse luxehotelketen. “Alleen laat de politie ons niet meer claxonneren op de Haachtsesteenweg, nochtans het epicentrum van Turks Brussel”, jammert hij.

Op diezelfde Haachtsesteenweg zwaait Murat met schotels verleidelijke lahmacun - Turkse pizza. “Het zal fifty-fifty worden”, schat hij in. “Dat heb je nu eenmaal met kwartfinales, deze acht ploegen zijn er niet voor niets geraakt. Door Oostenrijk uit te schakelen hebben we in ieder geval veel vertrouwen getankt.”

Maar de goedlachse kelner van restaurant Köcak geeft ook toe dat hij bij de achtste finales getreurd heeft na het verlies van de Rode Duivels. “Mijn ouders zijn Turks en ik ben er geboren, maar mijn leven speelt zich hier af. België heeft mij veel gegeven. Ik voel me evenveel Belg als Turk. Alleen: nu heeft Turkije een gouden generatie.”

Lees verder onder de foto

Murat

BRUZZ/JB

| Murat, kelner in restaurant Köcak op de Haachtsesteenweg. “Mijn ouders zijn Turks en ik ben er geboren, maar mijn leven speelt zich hier af."

Thuiswedstrijden

Die voor de Belgische voetbalfans bijna besmette alliteratie – gouden generatie – valt ook te horen op het miezerige terras van Le Rixos. “Er is niet alleen het individueel talent van enkele topnamen, maar ook de sterkte van het collectief”, vindt de vurige Cihat. “Het Turks elftal bulkt van strijd en karakter. Bovendien voelen de matchen op dit EK door de grote Turkse gemeenschap in Duitsland allemaal als thuiswedstrijden.”

Na Turkije tellen onze oosterburen het grootst aantal inwoners met Turkse roots: bijna drie miljoen. Het Oranjelegioen mag zaterdagavond dan wel zijn beste beentje voorzetten, de Duitse hoofdstad kleurt vandaag ongetwijfeld rood.

Demiral

Ook Turks president Erdogan tekent present in het Olympiastadion in Berlijn. Mogelijk is zijn komst mee aangewakkerd door het relletje tussen de UEFA en de Turkse voetbalbond omwille van Merih Demiral, de matchwinnaar in de beklijvende 2-1-zege tegen Oostenrijk.

De verdediger vierde zijn tweede doelpunt met een gebaar dat geassocieerd wordt met de rechts-extremistische Turkse beweging Grijze Wolven en belandde daarna in het oog van de storm. Vrijdag besliste de UEFA om hem te schorsen voor de kwartfinale tegen Nederland.

“Het is onbegrijpelijk”, reageert Cihat. “Dat gebaar bestaat al eeuwenlang”, stelt hij. “Ik denk dat Erdogan nu wil tonen dat de beslissing van UEFA disproportioneel is. Dat gebaar staat voor een soort Turks chauvinisme, een fierheid. Meer moet je er niet achter zoeken.”

Lees verder onder de foto

Cihat

BRUZZ/JB

| Cihat (links) op het terras van café Le Rixos in Schaarbeek. "De matchen op dit EK voelen door de grote Turkse gemeenschap in Duitsland allemaal als thuiswedstrijden aan.”

‘Unieke kans’

Wat verderop, in de Noordwijk, heerst op het Liedtsplein de typisch ongeremde chaos van het drukke verkeersknooppunt. In kebabzaak Emirdag Köftecisi houdt Abut het hoofd koel.

“Of ik ga kijken? Obligé. De Turken maken kans, maar ik ga niet rouwen als ze uitgeschakeld worden. Weet je: ik kijk vooral naar het spel. Het resultaat van ons voetbalelftal zal de trots voor mijn land niet bepalen. Die twee dingen hou ik gescheiden”, klinkt het nuchter. “Over de wedstrijd tegen Nederland heb ik immers geen controle.”

Dat beseft ook concullega Talip van snackzaak Qebaba. Maar: bij hem verschijnen onmiddellijk fonkeloogjes wanneer we naar het Turks elftal vragen. Hij somt met plezier de sterren van het team op: Hakan Çalhanoglu, Arda Güler, Kenan Yildiz.

“Ons team heeft een unieke kans om het beste Turkse resultaat op een EK ooit te evenaren”, weet hij. In 2008 eindigde het toernooi met namen zoals Altintop en Arda Turan in de halve finale, tegen Duitsland. Zes jaar eerder haalde Turkije brons op het WK, het beste resultaat ooit op een groot toernooi.

“Deze generatie kan de EK-beker zelfs in de lucht steken”, gelooft Talip. “Of ik in dat scenario naar Turkije afreis om te vieren? Dat is moeilijk, ik moet de zaak draaiende houden.” Zijn vrouw knikt instemmend.

Abut

BRUZZ/JB

| Abut van kebabzaak Emirdag Köftecisi op het Liedtsplein houdt het hoofd koel. "Het voetbalelftal zal de trots voor mijn land niet bepalen. Die twee dingen hou ik gescheiden”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Sport , Turkije , EK Voetbal 2024 , Haachtsesteenweg , Liedtsplein , Turkije-Nederland , turkse gemeenschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni