Belga

| Théo Leoni schreeuwt het uit nadat hij net voor rust Anderlecht op een 1-2 voorsprong heeft gebracht. Vazquez, Stroeykens en Jorgensen doen mee.

Tweede zege op rij voor paars-wit in Europa League

© BRUZZ
03/10/2024
Updated: 03/10/2024 21.18u

De Europa League ligt Anderlecht voorlopig beter dan de Jupiler Pro League. Waar de Brusselaars in eigen land al sinds midden augustus wachten op een zege, rolt de bal in Europa vooralsnog wel in het voordeel van paars-wit. Donderdagavond won de ploeg van interim-coach Hubert met 1-2 van het Spaanse Real Sociedad, de tweede zege op rij, na de thuisoverwinning tegen Ferencvaros vorige week.

Het zat Anderlecht mee dat de trainer van de nummer veertien uit de Spaanse competitie, Imanol Alguacil, voor een B-elftal koos. Die opvallende keuze belette de Basken evenwel niet al vroeg op voorsprong te komen via Marin.

Het leek de prelude op een moeilijke avond voor Anderlecht, maar zo vlot de Spanjaarden in het eerste kwartier combineerden, zo moeizaam was het vervolg voor de thuisploeg. Nadat Dreyer, Ndiaye en Leoni nog hadden gemist schoot de Argentijn Vazquez zelfs de gelijkmaker achter Remiro.

Net voor rust bracht Leoni met een heerlijke treffer de Brusselaars op voorsprong: 1-2.

Belga

| De in Europa debuterende Tristan Degreef, made in Neerpede.

Debuut Tristan Degreef

Interimcoach David Hubert kon in het Baskenland niet rekenen op een zieke Leander Dendoncker en dropte verrassend jeugdspeler Tristan Degreef in zijn basiself. Na twee invalbeurten, twee minuten tegen Genk (0-2) en 23 minuten afgelopen zaterdag tegen Dender (1-1) stond de negentienjarige offensieve middenvelder voor het eerst aan de aftrap.

Degreef moest nog aan de bal komen, toen de thuisploeg al scoorde. Pablo Marin strafte gestuntel in de Brusselse verdediging (vooral Jorgensen zag er beroerd uit in die fase) af.

Net voor het halfuur bracht Luis Vasquez de bezoekers op assist van Anders Dreyer weer langszij. Vijf minuten voor rust maakte Theo Leoni er met een bijzonder knappe volley 1-2 van. Aan het einde van die aangename eerste helft claimde Anderlecht een penalty. De fout op Moussa N'Diaye was duidelijk, maar scheidsrechter Marian Barbu legde de bal net buiten de zestien.

Smet op die goede fase van paars-wit: het gedrag van de meegereisde Anderlecht-fans. Die begonnen ondanks het verrassend knappe spel van hun team vanuit hun kooi plots stoeltjes op het veld te gooien. De scheidsrechter moest de wedstrijd even onderbreken, maar Coosemans en Leoni beletten met handgebaren en sussende taal dat erger werd voorkomen.

Na dat betreurenswaardige intermezzo mikte Dreyer meteen een vrijschop op doelman Alex Remiro. Die lanceerde een counter, maar Orri Oskarsson mikte, vrij voor het doel van Colin Coosemans, op de deklat.

Belga

| Anderlecht-fans maakten het donderdagavond even bont in het stadion door stoeltjes op het veld te gooien.

Experimenteel elftal

Alguaci bleek niet erg onder de indruk van zijn experimenteel elftal en bracht al bij de rust drie nieuwe namen in. De Basken drukten, maar toonden zich weinig efficiënt in de afwerking. Onder anderen Sergio Gomez miste de gelijkmaker tegen zijn ex-club.

Op een grote kans voor Anderlecht was het wachten tot de 82ste minuut. Vazquez kwam net te laat om de voorzet van de ingevallen Kasper Dolberg in doel te glijden. Drie minuten later liet ook Mario Stroeykens de 1-3 liggen.

In de stand deelt Anderlecht voorlopig de leiding met Lazio en Tottenham. Over drie weken komt het Bulgaarse Loedogorets naar Brussel, ook dat is een wedstrijd die perspectieven biedt.

Eerst is het zondag weer de Belgische competitie en de beladen confrontatie met Standard. Na bijna twee maanden zonder competitiezege is het tijd voor Anderlecht om die mindere serie te doorbreken.