Photonews

| De grootste kans in de eerste helft was voor de thuisploeg. Het schot van Noah Sadiki wordt op de lijn gekeerd door een verdediger van Charleroi.

Union worstelt en knokt zich voorbij Charleroi: 1-0

16/08/2024

Na drie opeenvolgende nederlagen (twee keer tegen Slavia Praag en vorige zaterdag uit bij Westerlo) weet Union weer wat winnen is . De Brusselaars versloegen vrijdagavond Charleroi met 1-0, na een povere wedstrijd. De zege tilt Union voorlopig wel naar de derde plaats, op gelijke hoogte van Anderlecht en Dender.

Royale Union Saint-Gilloise is voor enkele dagen uit de zorgen. Met een late penalty, kalm afgewerkt door Fuseini, sleepte de thuisploeg de overwinning binnen. Een schoonheidsprijs verdient het spel van de Brusselaars nog steeds niet, maar dat zal met alle transfergeruchten rond de club de meeste spelers en vooral de nieuwe trainer, Sebastien Pocognoli, worst wezen.

Vooral de eerste helft was nog eens een demonstratie van hoeveel kwaliteitsverlies de kern van de bekerwinnaar en vice-kampioen afgelopen zomer heeft geleden. Vechtlust primeerde, klasse viel zelfs met een vergrootglas amper te ontwaren. Al helemaal niet langs de kant van Charleroi dat voor rust geen enkele bal tussen de palen kreeg.

Union, waar Leysen en de Ghanese nieuweling Mohammed Fuseini van bij de aftrap in de ploeg stonden, probeerde wel een flitsende start te maken, maar opnieuw werd het spel van de thuisploeg gekenmerkt door slordigheden. Zo trapte Fuseini net voor het kwartier uit het niets de bal richting Koné, maar die hoefde niet eens een redding uit te voeren. Goede wil was er meer dan genoeg bij de thuisploeg en bijna resulteerde dat ook in een treffer. Uit de kluts viel de bal voor de rechtervoet van Sadiki. Schuin voor doel en in het strafschopgebied trapte hij hard en precies, maar op de lijn werd de bal door een verdediger van Charleroi gekeerd.

Meer gebeurde er niet in de eerste helft, al was de vervanging van Castro-Montes door Guillaume François, net voor rust, in bepaald opzicht veelbetekend. François was vier jaar geleden een van de spelers die in de tweede klasse nog vaak de ploeg op sleeptouw mocht nemen, maar sinds de promotie naar eerste klasse zelden of nooit van de bank kwam.

Late penalty

Na de rust kwam het duel verbazend snel tot leven. Er was een goede kopbal van Machida en Rodriguez was opnieuw een woelwater, zonder dat zijn acties succes opleverden. Tussendoor moest thuisdoelman Moris redden op een verraderlijk schot van Guiagon.

Aanvankelijk leek Union de tegenstander naar de keel te grijpen, maar naarmate de minuten wegtikten oogden de acties van de thuisploeg steeds chaotischer en sloop de vertwijfeling opnieuw in het team, net zoals dat afgelopen dinsdag in het verloren duel tegen Slavia Praag het geval was.

Meer zelfs, in de slotminuten was de vrees voor een tegendoelpunt reëel. Ook de vele vervangingen (Lazare, Traore en David vielen in) deden er geen goed aan. Tot in de ultieme slotfase Sadiki gehaakt werd in het strafschopgebied en Fuseini de bal listig en kalm vanop 11 meter in doel trapte.