Photonews

| Trainer Yannick Ferrera bleef aan boord bij RWDM.

Vooruitblik

Verjongd RWDM begint als outsider aan avontuur in tweede klasse

JB
© BRUZZ
16/08/2024

Na een woelig jaar op het hoogste niveau moet RWDM weer aan de bak in de onvoorspelbare tweede klasse. Met een stevig verjongde kern lijkt de Molenbeekse club, waar coach Yannick Ferrera aan boord bleef, meer een outsider dan een favoriet voor promotie.

Nadat RWDM veertien maanden geleden de poort naar de Pro League openbeukte, leek de trein met eigenaar John Textor helemaal vertrokken. De historische promotie zorgde voor grootspraak bij de Amerikaanse miljardair – “We’re gonna kick the ass of Anderlecht" – maar luidde al even snel een permanente crisissfeer in.

De saga’s zijn bekend: Textor schoof oud-voorzitter Thierry Dailly aan de kant, stuurde trainer Vincent Euvrard wandelen en wekte meermaals de toorn van de supporters.

Ondertussen kwam RWDM degelijk uit de startblokken, maar zakte de samenhang op het veld in de loop van het seizoen steeds dieper weg. De Molenbekenaren eindigden troosteloos laatste en konden ondanks een hoopvol begin van de play-downs geen vuist meer maken.

Everton

De voorbije maanden is de rust kunnen neerdalen boven het Edmond Machtensstadion. Terwijl eigenaar-voorzitter Textor zich nog steeds op de achtergrond houdt en vooral bezig is met zijn bod om meerderheidsaandeelhouder van Premier League-club Everton te worden, krijgen trainer Yannick Ferrera en zijn staf vrije baan om het nieuwe seizoen met de nodige sereniteit aan te vatten.

De Brusselse coach mocht aanblijven nadat hij net voor de start van de play-downs aan boord werd gehesen, maar RWDM weliswaar niet wist te redden. Die keuze wijst – ondanks de degradatie – op een zeker vertrouwen in de figuur-Ferrera: Textor staat er immers om bekend om binnen zijn clubnetwerk trainers te pas en te onpas de laan uit te sturen.

Bij de hondstrouwe RWDM-aanhang werd dat consortium naarmate het afgelopen seizoen in negatieve zin vorderde meer en meer synoniem voor een moderne voetbalcultuur die niet strookt met het traditionele DNA van de club.

Textor heeft naast RWDM ook het Braziliaanse Botafogo en de Franse subtopper Lyon in handen. Voorlopig heeft de Amerikaan ook een minderheid van de aandelen van de Londense Premier League-club Crystal Palace in zijn portefeuille, maar die zal hij van de hand moeten als zijn bod op Everton aanvaard wordt.

Belgische aanwinsten

Dat het gros van de transfers in de loop van vorig seizoen uitgerekend jonge jongens uit dat clubnetwerk waren die weinig voeling hebben met het Europese voetbal, was een extra doorn in het oog van de supporters.

Die boodschap lijkt enigszins te zijn aangekomen bij de technische staf. In de huidige mercato kleuren de inkomende transfers opvallend Belgisch, met doelman Bill Lathouwers als blikvanger.

De Antwerpse keeper moest vorig seizoen vooral de bank warmhouden bij Beerschot, maar maakte zo wel de promotie naar eerste klasse vanop de eerste rij mee. Lathouwers kent de Challenger Pro League dus en de 24-jarige goalie mag zich volop in de concurrentiestrijd smijten met ervaren rot Guillaume Hubert, een strijd die hij voorlopig lijkt te winnen.

Verder valt op dat de RWDM-kern sterk verjongd is. Met landgenoot Noah Dodeigne (21) en de Marokkaanse Belg Ilyes Ziani (21) plukte de Molenbeekse club deze week een linksachter en offensieve middenvelder weg bij SL16, de beloften van Standard, die afgelopen seizoen naar derde klasse degradeerden.

De achterlinie werd verder opgesmukt met jongelingen Matteo Vandendaele (19) en Djovkar Doudaev (20), een Brusselaar en een Belgische Rus, die beiden uit de jeugdwerking doorstroomden. Nog een vaderlandse aanwinst is winger Pjotr Kestens (21), die de voorbije jaren in de Nederlandse tweede klasse vertoefde bij FC Eindhoven.

Lees verder onder de foto

Bill Lathouwers

Photonews

| De Antwerpenaar Bill Lathouwers, hier nog in actie met ex-club Beerschot, gaat in doel de concurrentie aan met Guillaume Hubert.

Lyon en Botafogo

Met Fransman Yacouba Barry (21) strikte RWDM dan weer een controlerende middenvelder die vorig seizoen uitkwam voor Ligue 2-team FC Annecy. Zijn landgenoot Gaëtan Robail (30), een flankspeler met een verleden bij de reserves van PSG, maakte de overstap van het Griekse Atromitos.

Centrumspits Piotr Parzyszek (30) ruilde op zijn beurt FC Emmen in voor Molenbeek en lijkt de eerste optie te worden voorin. In de voorbereiding trof de Pool al enkele keren raak. Op offensief vlak is er echter nog nood aan versterking.

Tot slot viste RWDM ook nog in de Textor-vijver met huurbeurten voor linkervleugelverdediger Achraf Laaziri (21) en middenvelder Islamdine Halifa (19); twee Fransmannen die gehuurd worden van Lyon. Uit de kern van Botafogo vervoegt de Nicaraguaanse Jacob Montes (25) het Molenbeekse middenveld.

Aan de andere kant van het spectrum moest RWDM een waslijst spelers laten gaan. Vooral het vertrek van aanvallers Mickaël Biron (OH Leuven) en Makhtar Gueye (Blackburn) zal pijn doen, net als de exit van vleugelverdediger Ilay Camara (Standard, op huurbasis) en middenvelder Jeff Reine-Adélaïde, die momenteel zonder club zit. Spelmaker Xavier Mercier is op voetbalpensioen en keeper Théo Defourny hoopt op speelminuten bij Charleroi.

Groeiende nivellering

RWDM krijgt als degradant automatisch een favorietenrol toegedicht in de strijd om promotie, maar voorlopig oogt de kern nog iets te mager om ploegen zoals Zulte Waregem, Lommel en Deinze het vuur aan de schenen te leggen. Ook de jonge gemiddelde leeftijd lijkt niet in het voordeel te spelen van de Molenbeekse club, al pakte Beerschot vorig jaar de titel met een jeugdig elftal.

Tegelijkertijd kan RWDM net zoals teams als Beveren, RFC Luik of Patro Eisden zomaar dé te kloppen ploeg worden in de hoogst onvoorspelbare Challenger Pro League. De tweede klasse staat de voorbije jaren bekend om de groeiende nivellering tussen een rist ex-eersteklassers, fusieclubs en ‘nieuwe’ teams die zich gevestigd hebben op het tweede voetbalniveau. De competitie blijft in tegenstelling tot de hoogste klasse gespaard van puntenhalveringen.

In ieder geval zou de rust die momenteel rond RWDM hangt, net zoals de afstand die eigenaar John Textor neemt, de club na het stormachtige verblijf in eerste klasse geen windeieren mogen leggen. Ook de aanhang lijkt te tekenen voor een secuur seizoen in tweede klasse na het fiasco in 1A, eerder dan onmiddellijk promotie te verwachten.

Ter herinnering: de top 2 stijgt naar eerste klasse, nummers drie tot en met zes nemen het tegen elkaar op in een knock-outtoernooi waarvan de uiteindelijke winnaar speelt om promotie tegen de tweede van de play-downs in de Jupiler Pro League.

Zaterdagavond om 20.00 uur komt Patro Eisden over de vloer voor de eerste afspraak van het nieuwe seizoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , RWDM , RWD Molenbeek , Challenger Pro League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni