PhotoNews

| Union is al een tijd op zoek naar een nieuw stadion, het stadion in het Dudenpark voldoet niet meer aan de eisen.

Voetbalclub Union steekt stadionplannen (even) in de koelkast

JP
© BRUZZ - Belga
19/07/2024

Een jaar geleden kwamen het Brussels Gewest, Vorst en de voetbalclub Union Saint-Gilloise een intentieverklaring overeen voor een nieuw stadion op de Bemptsite. Union zegt nu aan alle voorwaarden te voldoen, maar klaagt dat de gemeenteraad van Vorst er nog steeds niet over heeft gestemd. "De plannen gaan nu in de koelkast", laat Union weten. Burgemeester El Hamidine van Vorst is verbaasd: "Voor dit project is er steun nodig van het Gewest, maar daar is nu geen regering."

Het initiatief, dat destijds werd aangewakkerd en ondersteund door staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit.brussels) en later door zijn opvolgster Ans Persoons (Vooruit.brussels), lijkt het project in het slop te raken door uitblijvende gemeentelijke medewerking.

Union Saint-Gilloise heeft, zoals vastgelegd in de intentieverklaring, extra mobiliteits- en milieu-impactstudies uitgevoerd. Bovendien organiseerde de club in samenwerking met de Bouwmeester een architectuurwedstrijd om de harmonie van het project met de omgeving te waarborgen.

Muur van onwil

Hoewel de haalbaarheidsstudies positief werden beoordeeld en de aanbevelingen werden overgenomen in de verdere uitwerking van de stadionplannen, stuit het project nu volgens de club op een muur van onwil binnen het gemeentebestuur van Vorst. De gemeente Vorst heeft het herziene akkoord nog steeds niet ter stemming voorgelegd aan de gemeenteraad.

"De club betreurt de ontstane patstelling en moet concluderen dat het huidige gemeentebestuur niet de intentie heeft om de gemaakte beloftes na te komen," aldus een woordvoerder van Union Saint-Gilloise. "Het project wordt nu on hold gezet. We hopen dat na de gemeenteraadsverkiezingen het gezond verstand zal zegevieren."

UEFA-normen

Union aast al jaren op een nieuw stadion. Het stadion met momenteel een capaciteit van ongeveer 8.000 supporters voldoet niet aan de UEFA-normen. "Een uitbreiding van het huidige stadion is niet realistisch, aangezien verschillende delen (waaronder de gevel, de VIP-zaal en de hoofdingang) geklasseerd zijn, net als het Dudenpark," merkte agentschap Perspective.brussels eerder al op.

Union vreest nu voor zijn voortbestaan als er niet snel schot in de zaak komt. "De toekomst van Union in het professionele voetbal blijft onzeker", klinkt het.

Union-stadion render simulatiebeeld Bempt-site USG Union Saint-Gilloise

| Zo zou het nieuwe Union-stadion er kunnen uitzien.

Het kabinet van de burgemeester van Vorst Mariam El Hamidine (Ecolo) heeft "met verbazing" kennis genomen van de communicatie van de voetbalclub. Het kabinet wijst erop dat nog niet alle bestelde impactstudies zijn afgerond en dat alle mogelijke aanbevelingen die daaruit volgen "een aanzienlijke financiële investering van het Gewest" vereisen. "De gewestregering heeft zich echter niet vast verbonden en er is geen volwaardige regering meer die een beslissing zou kunnen nemen."

Het kabinet van El Hamidine wijst er ten slotte nog op dat RUSG verwijst naar een intentieverklaring, maar "het management van de club weigert die te ondertekenen". "De gemeente kan dus geen serieuze zaak presenteren waarover de gemeenteraad een beslissing zou kunnen nemen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni