Matig Anderlecht mag blij zijn met punt in Brusselse derby tegen Union

© BRUZZ - Belga
01/09/2024
Updated: 01/09/2024 21.25u

De Brusselse derby tussen Union Sint-Gillis en RSC Anderlecht op de zesde speeldag in de Jupiler Pro League heeft zondagavond geen winnaar opgebracht. Vicekampioen Union bleef in het eigen Dudenpark mede door een gemiste strafschop en een bal tegen de deklat op een doelpuntloos gelijkspel steken tegen zijn stadsrivaal: 0-0.

Leider Anderlecht heeft daardoor elf punten en moet zo promovendus Dender naast zich dulden aan de kop van het klassement, al heeft paars-wit wel nog een wedstrijd tegoed. Union telt als achtste twee punten minder.

De Unionisten schoten scherp uit de startblokken en kregen de supporters in het Dudenpark al snel op de banken. Coosemans moest zich net zoals de voorbije wedstrijden onderscheiden op een lage schuiver van Kevin Rodriguez, die enkele minuten nadien wel foutief werd afgestopt in het zestienmetergebied. Anderlecht-verdediger Zanka maakte een duidelijke duwfout op de Ecuadoraanse international, waarna scheidsrechter Laforge ondanks een lange VAR-interventie toch naar de stip wees. Rodriguez ging zelf achter de bal staan, maar pakte dan uit met een mislukte panenka, die Coosemans zomaar kon oprapen.

De eerste en uiteindelijk ook enige echte kans langs de kant van de bezoekers kwam er pas in de extra tijd van de eerste helft. Angulo leverde een eerste leuke actie af en speelde de bal door naar Leoni, die het leer hoog voor doel zette. Aan de tweede paal zette Dolberg zijn knikker tegen de bal, die Moris uiteindelijk met enige moeite over de deklat moest tikken.

Na de pauze kwam er niet per se beterschap langs paars-witte zijde, maar kreeg ook de thuisploeg een pak minder kansen dan voor de rust. Pas twintig minuten voor tijd ramde Terho het leer na een lang uitgesponnen aanval tegen de dwarsligger. Op het einde van de partij leek Anderlecht nog op een diefje de zege mee te pakken in het hol van de leeuw, maar de poging van invaller Ashimeru ging rakelings langs de paal.

Eerder op de dag zette Club Brugge stadsrivaal Cercle vlot opzij met 3-0 en kende de topper tussen AA Gent en Antwerp geen winnaar (1-1) na een bewogen duel. Later zondag sluiten KV Kortrijk en Sint-Truiden de zesde speeldag in het Guldensporenstadion af.