Een bouwpromotor wil de oude panden in de Dijlestraat slopen om er negentig nieuwe appartementen te bouwen. Daarover vond dinsdagochtend een overlegcommissie plaats. Stadsverenigingen Bral en Arau willen de oude gebouwen behouden om sociale, ecologische en patrimoniale redenen. "De sociale mix gaat helemaal verloren."
Afbraak repetitiekoten Dijlestraat: 'Het is een verloren zaak'
Een van de oude industriële panden biedt plaats aan meer dan honderd bands. Die spelen er muziek in een vijftigtal repetitiekoten. "We beseffen dat we niet gaan kunnen blijven," zegt muzikant Albin Wantier na afloop van de overlegcommissie. "Het is een verloren zaak."
Tot wanneer de bands die vandaag nog een huurcontract hebben mogen blijven, is nog niet duidelijk. De vraag is ook waar ze vervolgens naartoe kunnen. "Dat wordt nog een probleem in de toekomst," aldus Wantier. "Er zijn wel andere ruimtes die doorgaans per uur gehuurd kunnen worden, maar die zijn klein en we kunnen er ons materiaal niet achterlaten. Bovendien zijn die vaak al volzet."
De overlegcommissie geeft straks een advies over het afbraak- en nieuwbouwproject. Dat advies wordt maandag bekendgemaakt. Schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels) en staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) wilden dinsdag geen commentaar geven.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Dijlestraat , repetitieruimte