Op de hippodroom van Bosvoorde, vlak bij het Zoniënwoud, koersten tot dertig jaar geleden de best getrainde paarden met hun jockeys. Het is de enige Brusselse hippodroom die de tand des tijds heeft doorstaan en niet werd afgebroken, maar wat is de geschiedenis erachter?
BIG CITY. Waarom galopperen er geen paarden meer in de Hippodroom van Bosvoorde?
Op het einde van de negentiende eeuw was de paardensport, overgewaaid vanuit Engeland, ontzettend populair in Brussel. Op zeker moment telde onze regio vijftien renbanen en was Brussel het hart van de Belgische paardensport. Hippodromen waren de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de Brusselse burgerij en aristocraten.
"Wat is de geschiedenis van de Hippodroom van Bosvoorde"?
Het complex in Bosvoorde werd in 1878 gebouwd op vraag van koning Leopold II, die grote fan was van de paardensport. Bovendien wilde hij van Brussel een metropool maken die kon concurreren met steden als Londen en Parijs. Daar hoorde uiteraard ook een grote, chique renbaan bij.
(Lees verder onder de foto)
Hoewel de renbaan 'de hippodroom van Bosvoorde' heet, ligt die eigenlijk op Ukkels grondgebied. Het domein dankt zijn naam aan het nabijgelegen treinstation van Bosvoorde, waar de racefanaten vaak gebruik van maakten.
Gouden tijden
De paardenrenbaan werd een groot succes. Er kon niet alleen gegokt worden op de races, ook werden er modeshows en mondaine feestjes georganiseerd. Om de duizenden toeschouwers op wedstrijddagen te kunnen vervoeren, werd er zelfs een tramlijn aangelegd.
De wedstrijden werden vanop verschillende plaatsen gevolgd. De koninklijke familie mocht uiteraard toekijken vanuit de koninklijke loge, de elite zat op de tribune en de middenklasse stond in het midden van de baan, op de pelouse, waar een toegangsticket minder kostte.
De renbaan van Bosvoorde kende gouden tijden tussen 1880 en 1940 en behoorde zelfs twintig jaar lang tot de top van Europa, maar na de Tweede Wereldoorlog werd de paardenrensport minder populair. Er werden steeds minder wedstrijden georganiseerd en in de jaren negentig sloten heel wat renbanen, onder andere door de opkomst van de Lotto en andere kansspelen die toegankelijker waren.
In verval
De laatste race op de hippodroom van Bosvoorde vond plaats in 1995. Daarna raakte het terrein in verval en in 2005 was er zelfs even sprake om alles af te breken. In 2016 werd de site echter helemaal gerenoveerd. Hierdoor staan er vandaag nog steeds heel wat belangrijke gebouwen, zoals de grote en de kleine tribune, het weeglokaal waar de jockeys gewogen werden voor de wedstrijd, net als de toren waarin de jury en de omroepers zaten.
Vandaag is het terrein omgetoverd tot recreatiedomein Drohme, waar allerlei activiteiten, zoals bijvoorbeeld golf, mogelijk zijn. Ook is de site een van de toegangspoorten van het Zoniënwoud geworden.
- VOLGENDE KEER De Belgische vlag is uitgevonden in Brussel
Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier
Big City
Lees meer over: Ukkel , Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , Big City , Hippodroom , Paardenrennen , drohme , Leopold II , Big City
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.