Jouw vraag

BIG CITY. Waarom staat er een beeld van Albert Einstein in een Brussels metrostation?

Luana Difficile
© BRUZZ
20/06/2024

Stuyvenberg is een van de laatste haltes op metrolijn 6. Velen vinden het een eng station, omdat 25 standbeelden er de reizigers aanstaren. Sommigen herkennen er leden in van de koninklijke familie. Maar is die man in het zwarte pak nu wetenschapper Albert Einstein? Dat klopt!

Zodra de link tussen alle personages duidelijk is, vallen de puzzelstukjes in elkaar. De halte heet Stuyvenberg, omdat ze vlak bij het kasteel van Stuyvenberg ligt: een koninklijke residentie naast het park van Laken, op een boogscheut van het paleis. Het was de woning waar Leopold I een maîtresse verscholen hield, Leopold III vader werd van Josephine Charlotte, Boudewijn en Albert, en Fabiola op het einde van haar leven verbleef.

"Wie zijn de standbeelden in metrohalte Stuyvenberg?"

Kathleen uit Laken

Maar er woonde ook een andere noemenswaardige vorstin: koningin Elisabeth. Ze nam er haar intrek nadat haar man, koning Albert I, om het leven was gekomen tijdens het klimmen in Marche-les-Dames. Ze woonde er tot haar dood in 1965, ze was toen 89 jaar oud.

(Lees verder onder de foto)

Villa_Stuyvenberg_Laeken

| Het kasteel van Stuyvenberg, op het domein grenzend aan het park van Laken.

Elisabeth had enorm veel interesses en voeling met wetenschap, mode, kunst en muziek. Zo wandel je nog altijd haar atelier binnen bij een bezoek aan de koninklijke serres. Maar ook muziek was haar passie. Denk maar aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Initieel een muziekwedstrijd voor violisten, die zij oprichtte, als eerbetoon aan haar goede vriend Eugène Ysaÿe.

(Lees verder onder de foto's)

Niet enkel de wedstrijd is nog steeds een eerbetoon aan haar, ook een halte op ons Brusselse metronet kreeg haar naam. Al is het niet halte Elisabeth, maar wel Stuyvenberg waar een hommage aan de bijzondere koningin staat.

Bijzondere vriendschappen

Beeldhouwer en kunstenaar Yves Bosquet, die deze maand 85 werd, maakte er in 1985 een eerbetoon aan de koningin. Maar ook aan mensen die haar nauw aan het hart lagen.

Elisabeth is te zien op het balkon van de koninklijke loge van het Muziekconservatorium, of zittend in een galajurk, maar ook geflankeerd door haar man. Haar zoon Leopold kreeg met zijn vrouw Astrid een beeld, net als hun kinderen, onder wie onze koningen Boudewijn en Albert II. Ter info, Bosquet basseerde zich voor de standbeelden op bestaande foto's.

De aandacht van de meeste reizigers wordt evenwel getrokken door het tafereel waar Elisabeth omringd is door veertien anderen. Behalve haar kinderen Marie José en Karel zijn het allemaal mensen met wie ze een bijzondere vriendschap had.

Zo staat er een beeld van Eugène Ysaÿe, een van de meest gerenommeerde violisten van België, met wie ze dus erg close was.

Ook wetenschapper Jules Bordet, poëet Emile Verhaeren, haar dokter Depage en zijn dochter kregen een standbeeld. Verder is er een persoonlijke link met Bosquet zelf. Hij beeldde zijn grootvaders af, een van hen, Emile Bosquet, was de pianoleraar van prinses Marie José.

(Lees verder onder de foto)

1895 BIG CITY Stuyvenberg

MIVB

| Van links naar rechts: Eugène Ysaÿe (violist), een Japanse laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd, Emile Verhaeren (poëet), Albert Einstein, Claire Croisat (zangeres), Corneille de Thoren (dichter, directeur Muntschouwburg en grootvader Bosquet) prinses Marie José, prins Karel, Jules Bordet (wetenschapper), Auguste Picard, Emile Bosquet (pianist en grootvader Yves Bosquet), Dokter Depage en zijn dochter, Paul Collaer (musicoloog)

Het opmerkelijkste standbeeld is wel dat van Albert Einstein. Elisabeth ontmoette hem na de Solvay-conferentie in Brussel, waarna een vriendschap bloeide. Hij kwam regelmatig op bezoek en ze wisselden brieven uit. Hij kon niet ontbreken tussen die mensen die haar dierbaar waren. Staar hem maar eens aan als je de metro neemt, richting terminus Elisabeth.

Koningin Elisabeth en Albert Einstein

Photonews

| Koningin Elisabeth en Albert Einstein, met wie ze een bijzondere vriendschap had.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Stedenbouw , Big City , Stuyvenbergh , metro brussel , MIVB , koningin Elisabeth , Koningin Elisabethwedstrijd , Albert Einstein , Jules Bordet , Yves Bosquet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni