Kristiaan Borret, Brussels bouwmeester

BRUZZ

| Kristiaan Borret, Brussels bouwmeester.

Bouwmeester Kristiaan Borret over plannen Europese wijk: 'Dit is een gamechanger'

Emmanuel Vanbrussel
29/04/2024

De Belgische Staat bevestigde maandag de aankoop van een twintigtal kantoorgebouwen in de Europese wijk. Ze worden omgebouwd tot duurzame kantoren, woningen, openbare voorzieningen en winkels. "Een unieke kans om de wijk te heroveren voor gemengd gebruik, waaronder woningen," zegt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret in een eerste reactie.

Een van de belangrijkste deals in de Brusselse vastgoedsector is eindelijk rond. Het fonds Cityforward, grotendeels gefinancierd door de Belgische overheid, heeft groen licht om 21 gebouwen in de Europese wijk te transformeren, goed voor een oppervlakte van 300.000 vierkante meter.

"Dit is een gamechanger en dé kans om de Europese wijk te heroveren als gemengde wijk, met zowel kantoor- als woonfuncties," analyseert Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, die betrokken zal zijn bij de architectuur.

25 procent woningen

Borret is erg tevreden met de afgesproken verdeelsleutel: 70 procent kantoren en 30 procent winkels, openbare voorzieningen en vooral woningen. "30 procent is relatief hoog en dat is te danken aan de druk van de overheidspartners die mee investeren. Het gaat om 25 procent woningen en 5 procent winkels en voorzieningen. Met puur private investeerders zou het aandeel kantoren hoger zijn, want kantoren brengen meer op."

Met de Brusselse regering is afgesproken dat een kwart van de woningen "met sociaal oogmerk" moet zijn, waardoor er verschillende categorieën van betaalbaarheid zouden komen. Borret: "Nu is het wel aan de regering om in de toekomst de nodige fondsen te voorzien om die woningen aan te kopen."

De bouwmeester wijst erop dat de Europese wijk niet parallel beweegt met de ruimere Brusselse kantorenmarkt. "De brede kantorenmarkt heeft het moeilijk en kampt met leegstand, waardoor de gebouwen aan waarde verliezen en beschikbaar komen voor een transformatie tot woningen. Maar in de Europese wijk is er geen sprake van een kantorenkrimp en blijft de vraag naar kantoren groot, waardoor de prijzen hoog blijven. Vandaar dat deze deal des te belangrijker is voor de verandering van de wijk."

'Zo weinig mogelijk afbraak'

De Brusselse bouwmeester werkt mee aan de eerste drie architectuurwedstrijden rond de megatransformatie, waaronder 'Îlot 130', een volledig bouwblok in de Wetstraat dat een make-over zal krijgen.

Wat mogen we bij al die transformaties verwachten? Geen torens, verzekert Borret. En ook geen tabula rasa zoals bij Chinese vastgoedreconversies. "We gaan om milieuredenen zo weinig mogelijk aan afbraak doen en de bestaande gebouwen behouden." Het doel: via renovatie een diverse stedelijke omgeving creëren in plaats van de huidige kantorenwoestijn.

Omdat het om dichtbebouwde kantoorgebouwen gaat, blijft de ruimte voor parken of groene plekken beperkt, maar Borret hoopt wel dat er binnentuinen kunnen ontstaan. "Wat ik ook belangrijk vind, is dat het om interessante architectuur moet gaan. Geen kleurloze eenheidsworst."

De aangekondigde timing - eerste vergunningen in 2026 en eerste oplevering van appartementen en kantoren in 2028 - oogt ambitieus. "Dat zou inderdaad erg snel zijn," bevestigt Borret. "Maar doordat de overheden betrokken zijn, bestaat er al een stedenbouwkundig kader."

9b4f7545-europesewijk.jpg

Cityforward / SFPIM

| De 21 te transformeren gebouwen in de Europese wijk, met Îlot 130 in de Wetstraat als grootste complex.

Klik hier voor een uitvergrote versie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni