Het Brussels stadsbestuur blijft ten strijde trekken tegen Airbnb’s die, tegen de spelregels in, aangeboden worden op het toeristische verhuurplatform. De afgelopen vier jaar zorgden controles in 1200 woningen ervoor dat 472 appartementen opnieuw beschikbaar zijn op de huurmarkt.
Brusselse jacht op illegale Airbnb’s: 472 appartementen opnieuw op huurmarkt
Uit cijfers die het kabinet van Brussels schepen voor Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit) aan BRUZZ bezorgde, blijkt dat de jacht op illegale Airbnb’s die de stad sinds mei 2020 voert zijn vruchten afwerpt.
In totaal kregen 509 adressen de voorbije vier jaar een bezoek van de twee stedelijke inspecteurs die zich bezighouden met de zoektocht naar misbruik van verhuurplatformen.
Op die adressen werden 1.200 appartementen gecontroleerd, waarvan er 492 als illegaal bestempeld werden. Dat resulteerde in 160 ingebrekestellingen voor eigenaars. De politie schreef ook 31 pv’s uit, gelinkt aan 173 woningen, na klachten van omwonenden.
Nog volgens de cijfers doekten 183 aanbieders hun toeristische accommodatie op na zo’n ingebrekestelling of proces-verbaal. 472 appartementen worden opnieuw op de reguliere huurmarkt aangeboden.
Druk op de huurmarkt
Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wees vorig jaar al uit dat een hogere concentratie Airbnb-woningen in een Brusselse buurt leidt tot hogere huurprijzen.
“Het huuraanbod in die wijken krimpt, terwijl de prijzen stijgen. Ook de aanwezigheid van toeristen zorgt ervoor dat de waarde van alle panden de hoogte ingaat”, duidt professor Pieter-Paul Verhaeghe (VUB).
Net die druk op de huurmarkt is voor schepen Anaïs Maes een van de hoofdredenen om illegale Airbnb’s op te sporen. “Maar het gaat over meer dan de gevolgen voor de huurprijzen: we krijgen ook veel klachten over geluidsoverlast en zwerfvuil in die wijken waar veel Airbnb’s te vinden zijn.”
In het hele Brusselse gewest zou het aandeel woningen dat via verhuurplatformen beschikbaar gesteld wordt op zo’n twee procent liggen, aldus Maes. “Maar de onderlinge verschillen zijn enorm”, vult Verhaeghe aan.
“Denk dan aan het hypercentrum, de Europese wijk en het zuiden van de Vijfhoek en Sint-Gillis.” In de straten in de toeristische Ilot Sacré gaat het zelfs om bijna een derde van de woningen. Het centrum van Brussel zou om en bij de 2.000 Airbnb-woningen tellen.
Controle en handhaving
Vooral grote investeerders hebben de voorbije jaren voor een toename van het aantal Airbnb-woningen gezorgd, zegt Maes. “Onze aandacht gaat dan ook naar die grote spelers. Die willen we er echt uit krijgen, want ze maken er een verrijkend businessmodel van door regels te omzeilen die voor de toeristische sector wel gelden.”
Hoewel de stadsdiensten voorlopig slechts kunnen terugvallen op twee Airbnb-inspecteurs, voelt de schepen zich goed gewapend in de strijd tegen het illegaal gebruik van toeristische verhuurplatformen.
“We hebben de stedenbouwkundige hefbomen om de situatie om te buigen en steeds meer appartementen opnieuw naar de huurmarkt te brengen. Ons geluk is dat we er tijdig mee zijn begonnen zodat we situaties zoals in Amsterdam en Barcelona vermijden. We gaan dus klachten van bewoners en politie blijven opvolgen en ondertussen extra toezicht houden op grote bedrijven die panden in het centrum opkopen.”
De situatie in de toeristische wijk valt nog om te buigen, gelooft Verhaeghe. "Door volgehouden in te zetten op controle en handhaving kan Brussel het tij ergens nog keren. Eigenlijk zou Airbnb zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en de data met de inspectie moeten delen. Airbnb doet dat helaas slechts heel terughoudend."
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Airbnb , illegale airbnb's , Anaïs Maes
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.