Olivier de Clippele (MR)

Eigenaars vrezen hogere belastingen door 'verfijnde' onroerende voorheffing

SD
© BRUZZ
12/02/2024

Vice-voorzitter van het Algemeen Eigenaarssyndicaat (AES) Olivier De Clippele vreest dat de aanpassing aan de opcentiemen voor gemeentes de onroerende voorheffing voor verhuurders duurder zal maken. "Dit gaat de prijzen van de huren nog doen stijgen."

Vrijdag heeft de Brusselse regering een ordonnantie goedgekeurd die lokale besturen toelaat om binnen de gemeente de opcentiemen aan te passen naargelang de wijk, het type gebouw, de oppervlakte van het gebouw of het kadastraal inkomen. Vandaag zijn die opcentiemen over het hele gemeentelijk grondgebied gelijk.

"Stel dat een gemeente een bepaalde wijk fiscaal aantrekkelijker wil maken, een gloednieuwe wijk, of een buurt die gerenoveerd wordt,” zei minister Bernard Clerfayt (Défi) daarover vrijdag, “dan kan ze beslissen om er bijvoorbeeld tien jaar lang de onroerende voorheffing te verlagen."

Maar Olivier De Clippele leest tussen de lijnen door dat gemeenten net zo goed de onroerende voorheffing kunnen verhogen, bijvoorbeeld voor verhuurders. "Het staat niet specifiek in het voorstel, maar ik heb dat wel meteen zo begrepen", aldus de voorzitter, en tevens MR-politicus.

"Dit gaat de huurprijzen nog doen stijgen, meer eigenaars zullen afhaken. Het ziet er naar uit dat ze het moeilijk zullen willen maken voor verhuurders. De huren zullen stijgen zoals in Rotterdam, Lyon of Lille."

Bron van inkomsten

De Clippele vindt het overigens opmerkelijk dat het voorstel van Clerfayt komt, titelvoerend burgemeester van Schaarbeek. "Die gemeente heeft zijn opcentiemen al twee keer doen stijgen. Dat hij nu met dit voorstel komt, is dus niet verrassend."

Overigens was Schaarbeek niet de enige gemeente die de opcentiemen deed stijgen, tien van de negentien gemeentes deden dat. "Maar als een gemeente goed gerund wordt, is zo'n stijging niet nodig," zegt De Clippele nog.

Raad van State

Volgens Clerfayt en Gatz is het helemaal niet de bedoeling dat lokale besturen hiermee de inkomsten uit vastgoed verhogen, "maar daar geloof ik niets van", zegt De Clippele. "Het zal een stijging van ontvangsten worden, ten nadele van de federale onroerende belasting."

Het voorstel moet nog naar de Raad van State, maar volgens de vicevoorzitter valt niet uit te sluiten dat de Raad van State zal beslissen dat het gewest niet bevoegd is.

Het Algemeen Eigenaarssyndicaat is al langer ontevreden over het beleid van de huidige Brusselse regering, omdat die steeds meer maatregelen neemt die volgens hen het gezonde evenwicht op de huurmarkt bedreigen, waardoor investeerders zullen afhaken, en er volgens hen uiteindelijk minder huurwoningen zullen overblijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , eigenaarssyndicaat , Olivier De Clippele , Bernard Clerfayt , Sven Gatz , opcentiemen , onroerende voorheffing , vastgoedfiscaliteit , negentien gemeenten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni