Tijdens de 36e editie van de Open Monumentendagen in Brussel, op 14 en 15 september, staan de spotlights gericht op 'Nieuw Erfgoed'. Het gaat om publieke gebouwen die tussen 1970 en begin 21e eeuw werden gebouwd.
Nieuw Erfgoed in de kijker tijdens Brusselse Open Monumentendagen
Tijdens de 36e editie van de Open Monumentendagen in Brussel, op 14 en 15 september, staan de spotlights gericht op 'Nieuw Erfgoed'. Het gaat om publieke gebouwen die tussen 1970 en begin 21e eeuw werden gebouwd.
Bij ruim 180 activiteiten verspreid over 18 gemeenten kunnen bezoekers 51 emblematische gebouwen verkennen en deelnemen aan een groot aantal tentoonstellingen, thematische wandelingen, shows en zelfs speurtochten. Op het menu staan rijke en verrassende verhalen over de Brusselse wijken, zoals de participatieve architectuur van de campus Louvain-en-Woluwe en de invloed van protestbewegingen.
Er is ook een blik op de controversiële geschiedenis van de Noordwijk, een voormalige volkswijk die nu gesloopt is, en de Noord-Zuidverbinding, een spoorwegverbinding die beschouwd wordt als een voorbeeld van 'Verbrusseling'. "Dit rijke erfgoed verdient meer bekendheid, promotie en bescherming", benadrukte de Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons tijdens een persconferentie.
Vorig jaar liepen 45.000 nieuwsgierigen door de straten van Brussel op zoek naar de verborgen schatten. Voor 2024 rekenen de organisatoren op een vergelijkbare opkomst. Voor zo'n 15.000 plaatsen is een reservatie vereist, terwijl veel locaties vrij toegankelijk zullen zijn.
"Het 'Nieuwe Erfgoed' van 1970 tot 2000, is weinig bekend bij veel Brusselaars. Het is niettemin een uitzonderlijke troef die getuigt van de stedelijke veranderingen, de evolutie van onze samenleving en de architectuur en de bouwtechnieken en -materialen aan het einde van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw", zegt Persoons.
Naast dit evenement worden van 27 tot 29 september de Matrimonium Days gehouden, op initiatief van de vzw L'architecture qui dégenre. Deze Dagen verkennen het artistieke, politieke en feministische erfgoed van de hoofdstad en belichten vijf collectieven die aan het Belgische erfgoed hebben gewerkt, waaronder de Unie van Afrikaanse Vrouwen, de beweging "Les Biches Sauvages" en de Unie van Vrouwelijke Architecten van België.
Lees meer over: Stedenbouw , stedenbouw , stedenbouw en erfgoed , Ans Persoons , Open Monumentendagen