De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdagavond een opmerkelijk sobere ontvangst gekregen op Brussels Airport. Vorig jaar werd de rode loper nog letterlijk uitgerold, bracht een militaire fanfare het volkslied en defileerden een veertigtal soldaten. Maar door de slechte diplomatieke relaties wachtte dit jaar slechts een handvol Amerikaanse ambassadeurs de president op.
Trump krijgt sobere ontvangst in Brussel
Premier Charles Michel koos er dit jaar voor om de ontvangst van president Trump niet bij te wonen, die plaatsgreep tijdens de halve finale van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Dat resulteerde in een beeld dat in schril contrast staat met de uitgebreide ceremonie bij zijn eerste bezoek.
Toen president Trump in 2017 voor het eerst het Belgische tarmac betrad, werd hij 8 minuten lang verwelkomd. Dinsdag stapte Trump na amper 2 minuten in zijn gepantserde wagen, op weg naar wat een geladen NAVO-top wordt. De Amerikaanse president vindt dat NAVO-lidstaten hun defensie-uitgaven moeten opkrikken en klaagt over het Europese landbouwbeleid.
Maar Europees president Donald Tusk liet daarop verstaan dat "solidariteit belangrijker is dan geld". Trump zal woensdagochtend een ontmoeting hebben met de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in het centrum van Brussel. Daarna trekt hij naar de tweedaagse top van de staatshoofden en regeringsleiders van de 29 NAVO-landen.
'Op vraag van de VS'
Het was op vraag van de Verenigde Staten dat president Donald Trump dinsdagavond zonder veel toeters en bellen werd ontvangen bij zijn aankomst in ons land. Dat werd woensdag vernomen in Belgische regeringskringen.
Bij zijn landing op de luchthaven van Zaventem werd de Amerikaanse president ontvangen door het hoofd protocol van het departement Buitenlandse Zaken, Françoise Gustin, die vergezeld was van de drie VS-ambassadeurs in ons land. Geen enkele Belgische minister tekende present. Premier Charles Michel volgde bijvoorbeeld in 's Gravenbrakel de wedstrijd van de Rode Duivels op een groot scherm.
Maar dat is een gevolg van de vraag vanuit Washington om de ontvangst "zo administratief mogelijk" te laten verlopen, zo vernam Belga. Om dezelfde reden werd geen rood tapijt uitgerold. Koning Filip en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevonden zich overigens in Sint-Petersburg om de wedstrijd ter plaatse te volgen. En in Kortrijk vond de traditionele 11 juli-viering plaats, waarop verschillende N-VA-ministers aanwezig waren.
Lees meer over: Brussel , actua , Donald Trump , NAVO
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.