Vannacht kiezen miljoenen Amerikanen in de Verenigde Staten een nieuwe president. Enkele honderden van hun landgenoten en een aantal geïnteresseerden uit Brussel zullen de nagelbijter tot vroeg in de ochtend samen volgen op een zogenoemde 'watchparty' in een hotel aan de Louizalaan. Toch valt het op dat er dit jaar minder samenkijkavonden in de hoofdstad worden georganiseerd. "Mensen lijken het liever met vrienden of familie thuis te volgen, of ze houden hun eigen event.”
Einde van een traditie: Brusselse Amerikanen volgen verkiezingen liever thuis dan op party
Wordt het Kamala Harris of Donald Trump? Je kan er niet omheen, de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zullen meer dan waarschijnlijk uitdraaien op een close finish. Ook in Brussel zal de verkiezing angstvallig worden gevolgd, niet in het minst door de grote Amerikaanse gemeenschap.
In 2020 hebben ongeveer 1.500 Amerikaanse burgers vanuit België gestemd. Daarvan wonen de meesten in Brussel, zo zei de woordvoerder van de Democraten in België, Robin de Wouters, in juli aan BRUZZ. Ze lanceerden toen een oproep om nu ook zeker te gaan stemmen als Democraat in het buitenland.
Bij vorige edities van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwamen Amerikanen, Belgen en andere geïnteresseerden samen op zogenaamde ‘watch party’s’. Waar ze dan samen de verkiezingsavond en –nacht beleefden, en vreugde of teleurstelling over de uitslag met elkaar konden delen.
'Liever thuis'
Maar dit jaar zijn er zeer weinig van zulke evenementen in Brussel, er zijn er welgeteld maar twee voor het grote publiek toegankelijk. Een medewerker van de Amerikaanse ambassade heeft voor BRUZZ navraag gedaan. “Een watch party organiseren was vroeger een gewoonte, maar nu blijkbaar niet meer. Mensen lijken het liever met vrienden of familie thuis te volgen, of ze houden hun eigen event.”
Toch is er wel vraag naar dit soort samenkomst. De grootste kijkavond is namelijk al uitverkocht. De American Club organiseert samen met de Engelstalige Brusselse nieuwswebsite The Bulletin een 'US Election Night' in het vijfsterrenhotel Le Châtelain in de Kasteleinsstraat in Elsene.
Van 20.00 uur ‘s avonds tot 04.00 uur in de nacht komen Amerikanen en locals er samen voor een politieke quiz, een debat, een panelgesprek en Amerikaanse gerechten en cocktails, maar vooral voor de eerste verkiezingsresultaten.
Tickets kosten 15 euro, maar er is ondertussen een wachtlijst voor het evenement.
Volgens Robin de Wouters van Democrats Abroad zal niet iedereen komen opdagen voor het late evenement. “Misschien kan je toch binnen als er zich gasten afmelden, of wanneer mensen in de late uurtjes het voor bekeken houden.”
Daarnaast zendt ook het café Au Bassin aan de Baksteenkaai de Amerikaanse verkiezingen, gratis en heel de nacht door, uit op groot scherm. Het evenement duurt van 20.00 uur dinsdagavond tot zes uur in de ochtend.
Pyjamafeestje
Democrats Abroad, de vereniging van leden van de Democratische partij die in het buitenland wonen, organiseert ook een samenkijkavond, maar dan op het internet. Vanaf middernacht (of 18.00 uur in New York) houden ze een virtuele ‘Election Night Pajama Party’, een pyjamafeestje dus. Dat is dan ook vooral bedoeld voor expats die lid zijn van de partij.
Het lijkt dit jaar onwaarschijnlijk dat de winnaar al vroeg bekend zal zijn. Voor de eigen leden organiseren de Democraten daarom een ‘Post-Election Breakfast’, waar ook een reporter van BRUZZ bij aanwezig zal zijn, vrijdag volgt een ‘Post-Election Discussion’.
Het ontbijt van de Democraten is wel voorbehouden voor leden. Op het evenement van vrijdag zijn wel alle geïnteresseerden welkom.
Republicans Overseas, de Republikeinse tegenhanger, lijkt dan weer niets te hebben gepland. De organisatie heeft dan ook geen aparte Belgische afdeling.
De eerste stembureaus sluiten in de Verenigde Staten om middernacht Belgische tijd, de laatste in Alaska en Hawaï pas om zes uur 's ochtends onze tijd. De uitslagen van de meeste cruciale strijdstaten worden tussen 01.00 uur en 04.00 uur 's nachts verwacht, maar als het op een nek-aan-nekrace uitdraait, kan het nog een pak later worden.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Americans abroad , Amerikaanse ambassade , amerikaanse presidentsverkiezingen , Donald Trump , Kamala Harris
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.