Na het theaterstuk Die Siel van die mier en Missie schrijft cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck nu het sluitstuk van een trilogie over Afrika. Para gaat over de elitetroepen van het Belgische leger, op missie in Somalië.
Van Reybrouck schrijft sluitstuk theatertrilogie over Afrika
David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van literaire non-fictie, poëzie en theater. Eerder schreef hij al twee theaterteksten over Afrika. Met Missie brachten regisseur Raven Ruëll en acteur Bruno Vanden Broecke de tekst tot in de theaterzaal. Bij Para verandert er niets aan die samenwerking.
Om Para te kunnen schrijven hanteert Van Reybrouck een werkwijze die hem eigen is: hij duikt in het leven van de personen waar hij over schrijft. Voor dit theaterstuk deed hij onderzoek naar para-commando's, de elitetroepen van het Belgische leger. Hij onderzoekt de missie in Somalië, begin jaren 1990. Hij sprak met de para's, las hun brieven naar het thuisfront en deed onderzoek naar de tragische kant van militaire interventies. Want hoewel de para's op een vredelievende missie waren, bleken hun daden niet altijd even koosjer.
Het resultaat is een 'geslaagde, meeslepende monoloog', waarin Van Reybrouck de reis beschrijft die een mens moet afleggen om soldaat te worden. Acteur Vandenbroucke: "Om iemand te kunnen vermoorden, moet je eerst leeggemaakt worden. In de tekst staat letterlijk: in een hol vat kun je veel steken. Alleen zo kan je bevelen klakkeloos uitvoeren."
Voor Para onderzocht Van Reybrouck, net als voor Missie een uitzonderlijk beroep. Mensen als missionarissen of para-commando's verdienen het volgens hem om gehoord te worden. "Niet om ze in een positief of negatief daglicht te stellen, wel om ze te begrijpen."
Para gaat 1 december in première bij de KVS. Later in december is de voorstelling nog negen keer te zien.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.