Aumale wordt toegevoegd aan lijst 'hotspots' met prioritaire drugsaanpak

Emmanuel Vanbrussel
08/10/2024
Updated: 08/10/2024 14.04u

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) kondigt aan dat de buurt rond metrostation Aumale wordt toegevoegd aan de lijst met vijftien 'hotspots' die een gecoördineerde antidrugsaanpak krijgen.

Hij reageert daarmee op de reeks van vier schietincidenten in de buurt van het metrostation in Anderlecht op enkele dagen tijd.

Het Brussels Gewest lanceerde de 'hotspot'-strategie in maart, met onlangs een verlenging met zes maanden. De Brusselse Gewestelijke Veiligheidsraad identificeerde aanvankelijk vijftien hotspots, waarin multidisciplinaire teams op het terrein inzetten op op het vlak van veiligheid, preventie en het leven in de wijk.

Die terreingerichte aanpak komt er nu dus ook voor Aumale, zo bevestigde minister-president Rudi Vervoort (PS) in het Brussels parlement. "Aumale wordt ingeschreven in de hotspots", verklaarde hij in de commissie Binnenlandse Zaken, erop wijzend dat de lijst met hotspots niet in steen gebeiteld is en uitgebreid kan worden als de situatie op het terrein dat vereist.

"Het Gewest schept het grote kader, maar het is aan de burgemeesters om te beslissen in welke wijken de focus moet liggen."

Sense of urgency

Volgens Vervoort zijn de eerste resultaten van de hotspot-aanpak bemoedigend, maar is het werk van lange adem.

Concrete evaluatierapporten over de vijftien plekken - Antwerpsesteenweg, Matongé, IJzer, Krakeel, Versailles, Hallepoort, Clémenceau, Peterbos, Sint-Antonius, Zuidstation, Noordstation, Zwarte Vijvers, Ribaucourt, Bonnevie en de Paal- en Kolomstraat - kon hij evenwel niet voorleggen, tot grote ergernis van parlementslid Benjamin Dalle (CD&V).

"Vervoort antwoordt niet op de vraag welke van de vijftien hotspots vandaag actief een lokaal actieplan hebben opgesteld. Dat is nochtans de essentie", zegt de ex-minister, die ook moet vaststellen dat Vervoort al maanden de Gewestelijke Veiligheidsraad niet heeft bijeengeroepen. Dat is het overleg tussen het Gewest, de negentien Brusselse burgemeesters, de zes lokale politiezones en het parket.

Net als zijn collega Mathias Vanden Borre (N-VA) mist hij een "sense of urgency" bij de uitbollende Vervoort, die meermaals verklaarde dat het voor grote beslissingen over de aanpak van de drugsoverlast wachten is tot na de gemeenteraadsverkiezingen en na de vorming van een nieuwe Brusselse en federale regering.

De nieuwe gemeenteraden worden echter pas op 1 december officieel geïnstalleerd en de Brusselse regeringsvorming zit in een impasse. Het is best mogelijk dat de aftredende regering-Vervoort nog voor meerdere maanden de lopende zaken zal moeten beheren, merkt Vanden Borre op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni