Belga

| Procureur Julien Moinil (archiefbeeld).

Brussels procureur trekt aan alarmbel: 'Niemand om onderzoek Clemenceau te doen'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
18/02/2025

Brussels procureur des Konings Julien Moinil schetste tijdens een hoorzitting in het Brussels parlement een ontluisterend beeld van de nijpende personeelstekorten binnen justitie. "De lokale politie doet nu het onderzoek naar de schietpartijen, maar moet daardoor prioriteiten stellen. Een gewapende overval met 'maar' een mes staat niet meer bovenaan dat lijstje."

Nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch en Julien Moinil, procureur des Konings van het Brusselse parket, waren dinsdag te gast in het Brussels parlement voor een hoorzitting over de Brusselse drugsproblematiek. In Anderlecht vonden sinds vorige week maar liefst zes schietpartijen plaats.

Wat volgde was een uiteenzetting door een zichtbaar gefrustreerde Moinil die de monden deed openvallen. "Ik ga het heel concreet maken", begon hij. "Zaterdagavond ging ik naar Clemenceau waar net een schietpartij had plaatsgevonden. Ik wilde de federale gerechtelijke politie inschakelen voor het onderzoek, maar dat ging niet. De sectie Criminaliteit/moord heeft daar nu onvoldoende capaciteit voor. Moet ik het dan maar toewijzen aan de sectie Anti-terrorisme? Of de sectie Mensensmokkel? Dat gaat toch niet? Amper enkele weken terug werd een moskee nog geviseerd. We kunnen die secties nu niet verzwakken."

"Dus doet de lokale politie dat onderzoek nu", gaat de procureur verder, "in dit geval de zone Zuid die al overwerkt en onderbemand is, en weinig middelen heeft. Hierdoor moet de politiezone zelf haar prioriteiten stellen. Een gewapende overval op een apotheek? Als dat met een vuurwapen gebeurt, wordt dat altijd onderzocht. Maar was het met een mes, dan is dat minder prioritair. Zover is het gekomen."

Lees verder onder de foto.

20250210 PHOTONEWS Clemenceau schietpartij 11129899-046

De politie aan het werk aan Clemenceau.

De procureur wijst op de enorme tekorten bij de federale gerechtelijke politie die hem het werk onmogelijk maken. "Ja, er wordt (nu door minister Bernard Quintin (MR), red.) weer versterking aangekondigd. Maar genoeg met de aankondigingen: hoeveel en wanneer gaan er nu eindelijk agenten bijkomen? Ik ben optimistisch, maar we moeten dringend wakker worden."

Moinil wees er nog op dat er sinds januari 2025 al 1.347 mensen zijn aangehouden en voor het parket werden geleid. "Vier keer zoveel als in januari 2024", zegt hij.

Overvolle gevangenissen

Niet alleen bij de federale politie zijn de gevolgen van de personeelstekorten tastbaar, ook verderop in de veiligheidsketting zijn er zwakke schakels. Zo slapen er meer dan honderd mensen op de grond in de gevangenissen, waardoor onderzoeksrechters soms niet weten wat ze met aangehouden verdachten aan moeten. "Ook ik vind dit erg, maar wat moet ik doen met mensen die op straat in het rond schieten?"

"Onlangs hebben we iemand opgepakt die verdacht wordt van de verkrachting van minderjarigen. Moet ik hem dan niet naar de gevangenis sturen omdat hij daar dan op de grond moet slapen? Haren en Sint-Gillis zitten vol dus gaat hij nu naar Oudenaarde. Dat betekent dat de politie van Brussel heel het land moet doorkruisen om gedetineerden af te zetten. Dat is volstrekt onaanvaardbaar."

Alternatieve straffen

Moinil illustreert de onderbezetting ook nog eens via de alternatieve straffen. Zo duurt het twee jaar voor een werkstraf wordt uitgevoerd. "Wat is daar de zin van? Zo krijg je recidive en adresveranderingen waardoor de opvolging moeilijker wordt.

"Hetzelfde probleem geldt bij de opvolging van de voorwaarden waarmee iemand opschorting van straf krijgt", klinkt het. "Die begint pas een jaar nadat de straf is uitgesproken!" Moinil wees ook op sommige maatregelen die hij weinig ontradend noemt. "Niet veel mensen weten dit, maar iemand die met een enkelband zijn straf thuis uitzit, krijgt daarvoor een tegemoetkoming. Maar moet dat echt ook voor drugsdealers bij wie 30.000 à 40.000 euro gevonden wordt?"

"De onderinvestering in justitie en politie is al jaren bekend", besluit de procureur. "Zo kunnen we niet werken. Kunnen we nu alstublieft allemaal wakker worden?"

Hij zei dat hij enigszins verbaasd was om te komen getuigen in het Brussels Parlement, gezien het toch vooral om federale bevoegdheden gaat, maar hij voegde eraan toe dat het "een kans was om te vertellen wat op zijn hart lag".

"Weet je, daar een jongen van 19 zien liggen, met een kogel in de rug, dat breekt je hart. Deze feiten zijn zeer ernstig. Ik begrijp dan ook niet dat gepaste actie niet volgt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Politiek , drugsgeweld , Clemenceau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni