Photonews

| Hekken rond metrohalte Clemenceau in Anderlecht.

Burgerbewegingen hekelen maatregelen in Kuregem: ‘Tijd voor nieuwe strategie’

NLS
© BRUZZ
27/03/2025

Enkele burgerbewegingen interpelleerden donderdagavond de Anderlechtse gemeenteraad. Ze hekelden de reeks veiligheidsmaatregelen die het gemeentebestuur trof tegen het drugsgeweld, maar volgens hen ook gewone inwoners raken. Zo willen ze de hekken aan metrostation Clemenceau verwijderd zien. “Het is tijd voor een nieuwe strategie”, klonk het.

Fatihah Aziz sprak donderdagavond, in naam van meerdere inwoners en buurtorganisaties, de gemeenteraad toe. Ze hekelde het beleid, dat volgens haar niet in lijn ligt met de noden van de Anderlechtenaars. “Het maakt ons enorm ongerust”, begon ze haar relaas.

Zo verwees ze naar de verhoogde politieaanwezigheid, een maatregel die genomen werd tegen het toenemende drugsgeweld. “Zoals u zelf al aangaf in de media, voorkomt dat geen schietpartijen, gewonden of doden”, richtte ze zich tot burgemeester Fabrice Cumps (PS).

Bewegingsvrijheid

Ook de afsluiting van bepaalde plekken, met name de ingang van metrostation Clemenceau en het Jorezplein, kon op weinig begrip rekenen. “Dat houdt geen geweld tegen, maar verhindert wel de bewegingsvrijheid van de inwoners. We vragen de afsluitingen te verwijderen. Net als jullie zijn we het geweld meer dan beu. Het is tijd voor een nieuwe strategie.”

Aziz stelde ook dat de onderliggende, sociale problemen van het geweld te vaak onderbelicht blijven. “Terwijl drughandel en gebruik er direct aan gelinkt zijn.” Daarbij gaat het volgens haar onder andere om armoede en de nood aan betaalbare woningen. “De steun van de gemeente aan privé-woonprojecten zorgt voor gentrificatie en draagt niet bij aan betaalbaar wonen. Het zet ook de plannen voor meer publieke ruimte en groen onder druk."

Vooral aan openbare ruimte is er volgens haar een schrijnend gebrek. “We stellen vast dat heel wat plekken die ingehuldigd werden in het kader van stadsrenovatie, nu leegstaan of onderbenut blijven. Nochtans is er een hoge nood aan openbare infrastructuur voor de inwoners. Waarom duurt het zo lang?”

Avondklok

Ook aan de “stigmatisering en criminalisering” van de Anderlechtse jeugd moet voor Aziz een einde komen. “Het probleem ligt niet bij hen, maar bij de falende strijd tegen drugs en oorlogswapens.”

Zo pleitte ze er onder meer voor om tijdens de volgende oudejaarsnacht geen avondklok in Kuregem meer in te voeren. “De jongeren worden naar hun woonst verwezen, in plaats van hen een veilig kader aan te bieden waarin ze kunnen vieren, zoals mensen in de rest van de gemeente kunnen.”

Minuut stilte

Aan het slot vroeg Aziz een gedenkteken voor Souleymane Sow, de 19-jarige jongeman die om het leven kwam bij een schietpartij aan het veelbesproken metrostation Clemenceau. Aziz eindigde haar interpellatie met een minuut stilte voor hem. Het voltallige college stond daarvoor recht.

Niet alleen Aziz, ook enkele gemeenteraadsleden hadden vragen over de veiligheid in Kuregem. Nadia Kammachi (Ecolo) wilde weten wat de impact was van het schietgeweld op leerkrachten, jongeren en het bedrijfsleven. Marouane Oualaouch (TFA) vroeg om een re-evaluatie van de afsluiting aan metrostation Clemenceau.

Fatima Ben Haddou (PTB) pleitte net als de burgerbewegingen voor een verwijdering van de afsluiting aan Clemenceau. De bezorgdheid over de gevolgen voor de economie werd gedeeld door Chadi Cherfan (TFA), die ook vroeg wat de gevolgen van het geweld waren op de lokale gezondheidszorg.

BRZ 20250108 1917 Fabrice Cumps kopje 4

Ivan Put

| Fabrice Cumps

Crisisfase

Tijdens de gemeenteraad kwam de burgemeester niet terug op de avondklok. Over de verhoogde politieaanwezigheid benadrukte Cumps dat die bedoeld is om de inwoners te beschermen. Verwijzend naar de recente schietpartijen aan het Raadsplein en Bizetplein, gaf de burgemeester aan dat “het huidige politiedispositief wordt verdergezet, maar er regelmatig evaluaties plaatsvinden over het dreigingsniveau.”

De inzet van agenten hangt daar van af, aldus Cumps. De burgemeester zei ook dat de afsluiting aan metrohalte Clemenceau nog minstens enkele weken blijft. Hij wees erop dat andere buurtbewoners en collectieven net wel tevreden waren over de opstelling.

Cumps haalde ook aan dat het werk van de politiezone Zuid, de federale politie en het Brussels parket de voorbije periode haar vruchten heeft afgeworpen. “Meerdere arrestaties vonden plaats, een aanzienlijke hoeveelheid drugs werd in beslag genomen en verdachte handelszaken werden verzegeld. Zo verzwakken we de criminele netwerken.”

Wel zouden er binnenkort meer “positieve projecten” komen in de openbare ruimte, een samenwerking tussen meerdere gemeentediensten en het verenigingsleven. Een plan is momenteel in ontwikkeling en zou de komende dagen klaar zijn. Cumps bevestigde tot slot dat er een eerbetoon zal komen voor Souleymane Sow. De precieze vorm ligt wel nog niet vast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , Fatihah Aziz , Fabrice Cumps , Kuregem , Clemenceau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni