De Naamsepoort, vanaf de Gulden Vlieslaan, in 2023

| De Naamsepoort, vanaf de Gulden Vlieslaan (archief).

Drie CEO’s trekken aan de alarmbel over de onveiligheid rond metrostation Naamsepoort

© Belga - BRUZZ
21/12/2024
Updated: 21/12/2024 08.54u

De CEO's van Axa, ING en Deutsche Bank hebben een brief geschreven om de verslechterde veiligheidssituatie rond hun hoofdzetels aan de Naamsepoort aan te klagen, dat melden L'Echo en De Standaard zaterdag. Die brief is gericht aan alle bevoegde politieke niveaus en roept die op om snel in te grijpen.

Openlijk drugsgebruik, prostitutie, exhibitionisme, fysieke agressie en diefstallen. Het plaatje dat de directeurs van AXA Belgium, ING Belgium en Deutsche Bank Belgium in een brandbrief aan een lange rij bevoegde politici schetsen over de heersende onveiligheid in het centrum van Brussel, is niet mals. De drie financiële instellingen hebben hun hoofdzetel in de omgeving van de Naamsepoort, pal op de grens van de gemeenten Brussel-Stad en Elsene.

Volgens de bankdirecteurs kreunt die zone onder straffeloosheid. "Ongeveer zes maanden lang is er een onrustwekkende toename van het aantal personen die in de omgeving van onze kantoorgebouwen drugs gebruiken, zich prostitueren of zich schuldig maken aan exhibitionisme. Ook het aantal daklozen neemt zienderogen toe", schrijven Etienne Bouas-Laurent (CEO Axa Belgium), Peter Adams (CEO ING Belgium) en Olivier Delfosse (CEO Deutsche Bank Belgium). "Tegelijk gaan de hygiënische omstandigheden in de wijk erop achteruit. Dat schaadt niet alleen het imago van de hoofdstad, maar ook de levenskwaliteit van inwoners en bezoekers."

'Overstelpt'

De bankdirecteurs worden al maandenlang "overstelpt" door getuigenissen van personeelsleden. Vooral het gelijknamige metrostation Naamsepoort wordt door de bankdirecteurs aangehaald als problematisch.

"Wij zijn ervan overtuigd dat er snel moet worden ingegrepen, zowel door de bevoegde autoriteiten als door de MIVB", luidt het. De drie CEO's roepen daarom op tot “snelle en gecoördineerde actie” om de veiligheidssituatie in en rond het metrostation te verbeteren.

De brief van de drie bankdirecteurs werd verzonden op vrijdag 13 december en is gericht aan ontslagnemend premier Alexander De Croo (Open VLD), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) en de burgemeesters van Brussel-Stad en Elsene, respectievelijk Philippe Close en Romain De Reusme (beiden PS).

Allen zijn voor een deel bevoegd om de geschetste problematiek aan te pakken. Opvallend: hoewel de bankdirecteurs aandringen op een snel ingrijpen, kregen zij tot vandaag van nog geen enkele aangeschreven politicus een reactie.


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni